Nijmeegse onderzoeksfaciliteiten op wetenschaps-roadmap

Vijf Nijmeegse onderzoeksfaciliteiten staan op de Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur 2016-2020, die op 13 december bekend is gemaakt. Daaronder drie faciliteiten die zich richten op de gezondheidszorg. Het betekent dat ze tot de onderzoeksfaciliteiten behoren die de komende vier jaar de hoogste prioriteit hebben voor de wetenschap in Nederland.

De Nationale Roadmap is een NWO-programma dat de ontwikkeling van grootschalige onderzoeksfaciliteiten met een internationale uitstraling stimuleert, om zo de Nederlandse wetenschappelijke positie te versterken. Het programma ‘Nationale roadmap grootschalige onderzoeksfaciliteiten’ ging in 2008 van start en is in 2012 herzien. Sindsdien staan er 29 projecten op de roadmap.

De Roadmap-subsidies, met een jaarlijks budget van 40 miljoen euro, worden tweejaarlijks uitgereikt door het ministerie van OC&W en NWO; in 2018 maken de faciliteiten die nu op de lijst staan kans op subsidie. De lijst die nu bekend is gemaakt, biedt dus nog geen garantie maar is wel een erkenning: het betekent dat deze onderzoeksfaciliteiten hoog op de prioriteitenlijst van de Nederlandse wetenschap staan.

Innovaties in gezondheidszorg

De faciliteiten op de campus van de Radboud Universiteit zijn de combinatie HFML-FELIX, het Radboud Imaging Center (Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour en Radboudumc), het Radboudumc Genomics Technology Center en Radboudumc Technology Centers. Ook The Language Archive, een initiatief van het op de Radboud-campus gevestigde Max Planck Institute for Psycholinguistics, staat op de Roadmap.  In drie gevallen gaat het om instituten die zich richten op innovaties op het gebied van de gezondheidszorg:

Radboud Imaging Center (RIC)

De nieuwste apparatuur en expertise voor verschillende soorten beeldvormend medisch onderzoek komen samen in het Radboud Imaging Center: MRI, CT, PET, SPECT, US, FGS, en combinaties van die verschillende technieken.

Doel van het RIC is om deze beeldvormende technieken te gebruiken voor onderzoeksdoeleinden. Bovendien ontwikkelen de betrokken onderzoekers nieuwe instrumenten voor onder meer MRI beeldvorming met contrast (denk aan fluor nanodeeltjes) radiotracers voor PET en SPECT beeldvorming, hulpmiddelen voor beeldanalyse enzovoort.

Radboudumc Genomics Technology Center (RGTC)

Het Radboudumc Genomics Technology Center  is onderverdeeld in vier subgroepen, die allemaal ingebed zijn in de genetica-afdeling van het Radboudumc: DNA-isolatie, DNA biobanking, en twee groepen die zijn gespecialiseerd in high throughput sequencing. Doel van het RGTC is om snel DNA-data van hoge kwaliteit te kunnen leveren, om in de voorhoede te blijven van nieuwe ontwikkelingen in sequencing, en om innovatieve manieren van werken te ontwikkelen.

Radboudumc Technology Centers (RTC)

Het Radboudumc Technology Center is een infrastructuur van 18 verschillende centra voor state-of-the-art gepersonaliseerde gezondheidszorg. De centra hebben allemaal een verschillende focus, bijvoorbeeld genoomonderzoek, bio-informatica en klinische studies, en omvatten zo het hele spectrum van molecuul tot mens tot samenleving. Door intensief samen te werken met elkaar en met internationale partners, en door hun expertise te delen met de buitenwereld, willen de centers innovatie in gepersonaliseerde gezondheidszorg stimuleren.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
Volg jij ons al?