Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

NIPED promoot via RTL gezondheidstest betere leefstijl

De komende weken werkt e-health kennisinstituut NIPED samen met het televisieprogramma ‘De RTL Gezondheidstest’. Nederlanders kunnen zonder kosten de online vragenlijst van de Persoonlijke Gezondheidscheck gebruiken, een volgens de initiatiefnemers wetenschappelijk onderbouwde test die bestaat uit een gevalideerde vragenlijst en (optioneel) medische thuistests.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het huidige Nederlandse zorgsysteem is vooral geënt op ziekte, zo stelt NIPED. We gaan pas naar de dokter bij klachten. NIPED is opgericht door twee artsen die er aan willen werken om Nederlanders gezonder te maken. Daarvoor is volgens hen meer aandacht, geld en tijd nodig voor preventie. Om een groot publiek bewuster te maken van relevante gezondheidsthema’s werkt NIPED samen met diverse publieke en private partners.

Vanaf donderdag 8 februari onderzoeken Wendy van Dijk en Ruben Nicolai in het RTL-programma zeven weken lang de gezondheid van Nederland. Zij gaan ook zelf aan de slag. Wekelijks staat een ander thema centraal om de bewustwording over gezondheid en leefstijl te stimuleren.

“Kijkers kunnen vervolgens via de eigen Persoonlijke Gezondheidscheck app een complete en betrouwbare check doen. Dit geeft ze inzicht in hun gezondheid en ook adviezen om hun leefstijl te veranderen,” zo stelt Govert Ho, Algemeen Directeur NIPED.

Preventie moet gezond houden

De e-health oplossing van NIPED (Netherlands Institute for Prevention and e-Health Development), de Persoonlijke Gezondheidscheck, is bedoeld om mensen in staat te stellen inzicht te krijgen in zijn of haar gezondheid en zo verantwoordelijkheid te nemen voor mogelijk noodzakelijke veranderingen in leefstijl. Daarmee moeten veelvoorkomende gezondheidsproblemen voorkomen worden.

Bij deelname aan de check ontvangt men een gezondheidsrapport met informatie en concrete handvatten om een gezonde leefstijl toe te passen (én vol te houden).

De check bestaat uit een vragenlijst en fysieke metingen zoals bloedonderzoek. Deelnemers krijgen als vervolgstap volgens NIPED inzicht en advies over onder andere hart- en vaatziekten, longziekte COPD en hun leefstijl (roken, bewegen, alcohol, voeding, stress). De Persoonlijke Gezondheidscheck past ook binnen het preventief medisch onderzoek van de vernieuwde Arbowet, die sinds 1 juli 2017 geldt. Dit betekent dat werkgevers verplicht zijn om hun werknemers periodiek een preventief medisch onderzoek aan te bieden en daar ook op gecontroleerd kunnen worden.

‘Heel Nederland gezonder’

Het tv-initiatief past binnen de ambitie van ‘Heel Nederland Gezonder’, een beweging van meer dan honderd private en publieke partijen om persoonlijke preventie voor iedereen vanaf 18 jaar laagdrempelig toegankelijk te maken. Heel Nederland Gezonder is geïnitieerd door de partijen rondom de Persoonlijke Gezondheidscheck: De Hartstichting, de Nierstichting, het Diabetes Fonds, het Longfonds, de Landelijke Huisartsenvereniging, het Nederlands Huisartsen Genootschap, de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskundigen, GGD GHOR Nederland en NIPED.

Over NIPED

NIPED is een kennisinstituut, gespecialiseerd in onderzoek, ontwikkeling en toepassing van persoonlijke preventie, vroegdiagnostiek en E-health. De Persoonlijke Gezondheidscheck wordt vergoed en aangeboden door diverse verzekeraars en bedrijven en geldt ook als preventief medisch onderzoek.

Arts en kankeronderzoeker Dr. Coenraad van Kalken en cardioloog Dr. Roderik Kraaijenhagen besloten hun krachten in 2005 te bundelen en zich via NIPED in te zetten voor preventie – samen met de ‘Heel Nederland Gezonder’. Inmiddels zijn er sinds de start meer dan 300.000 mensen preventief getest en hebben advies gekregen waarmee zij inzicht hebben gekregen in de eigen gezondheid.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen