NIPED promoot via RTL gezondheidstest betere leefstijl

De komende weken werkt e-health kennisinstituut NIPED samen met het televisieprogramma ‘De RTL Gezondheidstest’. Nederlanders kunnen zonder kosten de online vragenlijst van de Persoonlijke Gezondheidscheck gebruiken, een volgens de initiatiefnemers wetenschappelijk onderbouwde test die bestaat uit een gevalideerde vragenlijst en (optioneel) medische thuistests.

Het huidige Nederlandse zorgsysteem is vooral geënt op ziekte, zo stelt NIPED. We gaan pas naar de dokter bij klachten. NIPED is opgericht door twee artsen die er aan willen werken om Nederlanders gezonder te maken. Daarvoor is volgens hen meer aandacht, geld en tijd nodig voor preventie. Om een groot publiek bewuster te maken van relevante gezondheidsthema’s werkt NIPED samen met diverse publieke en private partners.

Vanaf donderdag 8 februari onderzoeken Wendy van Dijk en Ruben Nicolai in het RTL-programma zeven weken lang de gezondheid van Nederland. Zij gaan ook zelf aan de slag. Wekelijks staat een ander thema centraal om de bewustwording over gezondheid en leefstijl te stimuleren.

“Kijkers kunnen vervolgens via de eigen Persoonlijke Gezondheidscheck app een complete en betrouwbare check doen. Dit geeft ze inzicht in hun gezondheid en ook adviezen om hun leefstijl te veranderen,” zo stelt Govert Ho, Algemeen Directeur NIPED.

Preventie moet gezond houden

De e-health oplossing van NIPED (Netherlands Institute for Prevention and e-Health Development), de Persoonlijke Gezondheidscheck, is bedoeld om mensen in staat te stellen inzicht te krijgen in zijn of haar gezondheid en zo verantwoordelijkheid te nemen voor mogelijk noodzakelijke veranderingen in leefstijl. Daarmee moeten veelvoorkomende gezondheidsproblemen voorkomen worden.

Bij deelname aan de check ontvangt men een gezondheidsrapport met informatie en concrete handvatten om een gezonde leefstijl toe te passen (én vol te houden).

De check bestaat uit een vragenlijst en fysieke metingen zoals bloedonderzoek. Deelnemers krijgen als vervolgstap volgens NIPED inzicht en advies over onder andere hart- en vaatziekten, longziekte COPD en hun leefstijl (roken, bewegen, alcohol, voeding, stress). De Persoonlijke Gezondheidscheck past ook binnen het preventief medisch onderzoek van de vernieuwde Arbowet, die sinds 1 juli 2017 geldt. Dit betekent dat werkgevers verplicht zijn om hun werknemers periodiek een preventief medisch onderzoek aan te bieden en daar ook op gecontroleerd kunnen worden.

‘Heel Nederland gezonder’

Het tv-initiatief past binnen de ambitie van ‘Heel Nederland Gezonder’, een beweging van meer dan honderd private en publieke partijen om persoonlijke preventie voor iedereen vanaf 18 jaar laagdrempelig toegankelijk te maken. Heel Nederland Gezonder is geïnitieerd door de partijen rondom de Persoonlijke Gezondheidscheck: De Hartstichting, de Nierstichting, het Diabetes Fonds, het Longfonds, de Landelijke Huisartsenvereniging, het Nederlands Huisartsen Genootschap, de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskundigen, GGD GHOR Nederland en NIPED.

Over NIPED

NIPED is een kennisinstituut, gespecialiseerd in onderzoek, ontwikkeling en toepassing van persoonlijke preventie, vroegdiagnostiek en E-health. De Persoonlijke Gezondheidscheck wordt vergoed en aangeboden door diverse verzekeraars en bedrijven en geldt ook als preventief medisch onderzoek.

Arts en kankeronderzoeker Dr. Coenraad van Kalken en cardioloog Dr. Roderik Kraaijenhagen besloten hun krachten in 2005 te bundelen en zich via NIPED in te zetten voor preventie – samen met de ‘Heel Nederland Gezonder’. Inmiddels zijn er sinds de start meer dan 300.000 mensen preventief getest en hebben advies gekregen waarmee zij inzicht hebben gekregen in de eigen gezondheid.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
Volg jij ons al?