Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Nivel infographic helpt huisartsen bij implementatie e-health

Het Nivel heeft een handig overzicht van zeven e-health toepassingen voor de huisartsenzorg samengesteld. Naast een beeldende beschrijving, in de vorm van een gratis te downloaden infographic, is er ook een stappenplan voor de implementatie beschikbaar. Ook die is gratis te downloaden. Het Nivel wil met het deze overzichten het gebruik van e-health toepassingen in de huisartsenzorg bevorderen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Onderzoek van het Nivel toonde eerder al aan dat binnen de huisartsenzorg al veel verschillende e-health toepassingen in gebruik zijn. De ervaringen van huisartsen met die toepassingen zijn overwegend goed te noemen. De nu ontwikkelde infographic en het bijbehorende stappenplan bieden huisartsenpraktijken concrete handvatten voor de implementatie van e-health, zowel bij de zorgverlener als bij de patiënt.

Zeven e-health toepassingen

In de infographic (pdf link) wordt van zeven types e-health toepassingen beschreven waar ze voor dienen, welke ervaren voordelen ze hebben en hoe ze gebruikt worden. Daarnaast wordt ook een indicatie gegeven van de kosten. Niet zozeer met harde bedragen als wel met tips. De volgende soorten toepassingen komen in de infographic aan bod:

  • Communicatietoepassingen zorgverleners
  • Communicatietoepassingen patiënten
  • Informatieve gezondheidsapps patiënten
  • Patiëntenportalen
  • Digitale meetapparatuur
  • Telemonitoring applicaties
  • Digitale (GGZ) zelfhulp-/ behandelprogramma’s

Het opgestelde zes stappenplan behandelt de implementatie van een e-healthtoepassing van het vaststellen van de behoefte tot en met het punt waarop door middel van ervaringen en evaluatie bepaald wordt of opschaling gewenst is.

Basis onderzoek

De inforgraphic en het stappenplan zijn samengesteld uit gegevens van het onderzoeksrapport ‘De inzet van e-health-toepassingen in de huisartsenzorg: leren van de succesverhalen uit de praktijk’. Binnen dat onderzoek stonden met betrekking tot e-health binnen de huisartsenzorg twee vragen centraal:

  • Welke e-health-toepassingen leveren volgens de huisartsenpraktijk, patiënten en zorgverzekeraars een waardevolle bijdrage aan de huisartsenzorg?
  • Wat is er nodig om e-health binnen de huisartsenzorg verder op te schalen?

Een van de conclusies van dat onderzoek was, naast het belang van de keuze voor de de juiste e-health toepassing, dat implementatie veel tijd kan kosten doordat bestaande processen vaak anders georganiseerd moeten worden. Het creëren van voldoende draagvlak daarvoor binnen de organisatie is daarvoor cruciaal. Het overzichtelijk, en behapbaar, maken van de veranderingen kan daarbij helpen.

Het betreffende onderzoek werd overigens uitgevoerd in de periode voor de coronacrisis. Onlangs pleitten drie huisartsenorganisaties bij minister van Rijn van Medische Zorg voor meer onderzoek naar digitale zorg. 

Openingsmanifestatie 2022
Wilt u op 31 januari 2022 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen