Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Nog weinig huisartsenconsulten per e-mail, aantal groeit wel

De grote bulk van indirecte huisartsconsulten vindt nog altijd plaats via telefoon. Een consult per e-mail (e-consult) gebeurt nog zeer weinig. Dat blijkt uit cijfers van e-health kennisinstituut Nivel over de periode 2011-2016. Recent liet Nictiz weten dat huisartsen veel geld laten liggen omdat zij onvoldoende op de hoogte zijn van de mogelijkheden om een e-consult (per mail, instant messaging of videobellen) te declareren.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Volgens Nivel bestond in 2016 bestond 28 procent van de consulten uit een telefonisch consult en slechts 0,7 procent uit een e-mailconsult. Andere vormen van een e-consult (zoals IM en videobellen) zijn nog niet meegenomen. 66 procent van de consulten bestond nog uit een bezoek aan de huisarts en het resterende deel uit huisbezoeken (5%). Niet elk telefoontje naar de huisarts wordt als telefonisch consult gerekend, alleen wanneer het gaat om vervanging van een spreekuurconsult wordt dit als zodanig gedeclareerd.

Vooral toename e-mail boven 18 jaar

Bij patiënten van 18 jaar en ouder is over de periode van 2011-2016 een zeer lichte stijging te zien in het aandeel telefonische en e-mailconsulten, aldus het Nivel. Het gebruik van e-mail is vooral toegenomen in de groep 18-64 jaar. Telefonische consulten worden vooral gevoerd met oudere patiënten en het aandeel telefonische consulten is voor alle leeftijdsgroepen licht gestegen de afgelopen jaren.

Declaratiemogelijkheden e-consult onbekend

Huisartsen blijken onvoldoende op de hoogte te zijn van de declaratiemogelijkheden voor e-consulten. Dit stelde Nictiz afgelopen februari op basis van de ‘Actieagenda e-consult bij de huisarts’. Toezichthouder NZA heeft per januari 2018 de mogelijkheden voor declaratie van e-consulten vergroot.

Huisartsen denken vaak dat de vergoeding voor een e-consult per definitie gelijk is aan dat van een telefonisch consult. Zij mogen voor een e-consult echter zelfs een dubbel regulier consult declareren, mits de zorgverlening zowel inhoudelijk als qua tijdsbesteding vergelijkbaar is met de zorgverlening die in een dubbel face-to-face consult wordt geboden. ​Een e-consult wordt nu nog omschreven als een digitaal schriftelijk consult – de NZa hanteert hiervoor in haar beleidsregels de term e-mailconsult.

Uit workshops en interviews met huisartsen blijkt dat zij ervan uitgaan dat de vergoeding voor een e-consult standaard 4,50 euro bedraagt, ongeacht de geleverde zorg en tijdsbesteding. De declaratiemogelijkheden zijn echter ruimer.  Later dit jaar publiceert Nictiz een handboek E-consult met de do’s en dont’s voor een zinvolle inzet van e-consulten bij de huisarts.

Het merendeel van de indirecte consulten tussen huisartsen en patiënten vindt nog plaats via de telefoon. E-mail is nog zeer klein, al groeit het wel in gebruik.

Meer weten over nieuwe declaratiemogelijkheden, zinnige zorginnovaties én de implementatie?  Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen