Noordwest Ziekenhuisgroep integreert PACS-platform met EPD

wo 13 februari 2019 - 08:20
Noordwest-Ziekenhuisgroep
Technologie
Nieuws

Noordwest Ziekenhuisgroep (Noordwest) stapt over van traditionele PACS-leveranciers naar een strategische partnership met Agfa HealthCare. Dat betekent dat radiologen en medische specialisten in het hele ziekenhuis, waaronder de afdeling cardiologie, nieuwe tools en functionaliteiten krijgen om de dienstverlening te verbeteren.

Volgens Agfa HealthCare gaat het om een nieuwe en nauwere strategische samenwerking met de ziekenhuisgroep. Het PACS--platform is naar eigen zeggen al vergaand uitgerold en zal alle beelden (zoals van de afdelingen nucleair en cardiologie) beheren. Zo worden beelden en uitslagen in één platform samengebracht.

Integratie PACS-platform met EPD

PACS staat voor Picture Archiving & Communication System, een digitaal beeldensysteem voor 2D- en 3D-beelden dat primair door radiologen wordt ingezet. Leveranciers van dergelijke systemen zijn behalve Agfa onder meer Fujifilm, Philips en het Belgische Dobco.

Het PACS-platform is volgens Agfa HealthCare volledig geïntegreerd met het Nederlandse EPD-systeem van Chipsoft. Hierdoor kunnen de specialisten vanuit één omgeving werken, waardoor alle informatie van de patiënten direct volledig beschikbaar is en de zorg verder verbeterd kan worden.

De Noordwest Ziekenhuisgroep (Noordwest) is een topklinische ziekenhuisorganisatie in Noordwest-Nederland met locaties in Alkmaar, Den Helder, Heerhugowaard, Limmen, Schagen en op Texel. Bij Noordwest werken ruim 4.000 medewerkers, 325 medische specialisten en 700 vrijwilligers. De ziekenhuisgroep telt 842 bedden. Noordwest heeft onlangs besloten om het bestaande PACS-systeem van Agfa HealthCare en het beeldbeheersysteem voor andere beeldproducerende afdelingen over te zetten naar Agfa's Enterprise Imaging.

Efficiëntere besluitvorming

De overgang van het radiologie PACS van Agfa HealthCare naar het overkoepelende systeem biedt de radiologen van Noordwest nieuwe tools, workflows en functionaliteiten. De taakgebaseerde workflow-engine, de samenvoeging van zowel imaging als niet-imaging gegevens uit verschillende systemen en de hulpmiddelen om samen te werken, maken volgens Agfa een efficiëntere evidence-based besluitvorming mogelijk.

Noordwest zal hetzelfde centrale platform ook gebruiken voor het beheer van andere beelden van de ziekenhuisgroep, zodat de medische specialisten snelle toegang krijgen tot deze beelden vanuit hun EPD-omgeving. De meerjarige overeenkomst met Agfa HealthCare heeft volgens beide partijen een strategisch karakter dat er voor moet zorgen zorgen dat de patiëntenzorg verder verbetert.

Makkelijker gebruik

"We zien duidelijk grote voordelen aan het hebben van één oplossing voor het beheren en opslaan van alle medische beelden die in de diverse locaties van de Noordwest Ziekenhuisgroep worden gegenereerd”, stelt Ed de Myttenare, CIO van Noordwest. “Het open Agfa Enterprise Imaging-platform biedt bovendien goede integratiemogelijkheden, waardoor het gebruik van het EPD verder vergemakkelijkt wordt voor onze specialisten."