Search
Close this search box.
Search

Novartis lanceert app met ResearchKit voor oogziekten

Novartis heeft een app gelanceerd dat dient als digitaal onderzoeksplatform voor oogziektes. De app genaamd FocalView werkt samen met ResearchKit van Apple. Focalview stelt onderzoekers in staat om het ziekteverloop real-time te tracken na instemming van patiënten. Volgens de ontwikkelaars zal de app de barrière voor oogpatiënten om mee te werken aan onderzoek aanzienlijk verlagen.

Met de huidige, gangbare klinische oogonderzoeken blijkt data vaak inflexibel en bovendien leveren dergelijke onderzoeken meestal te weinig data op. Hierdoor is het voor artsen lastig om oogpatiënten op dagelijkse basis en onder normale omstandigheden te volgen. De app biedt gebruikers de mogelijkheid om via assessments een beeld te schetsen van hun aandoening. Gebruikers ontvangen van de app ook feedback en laat veranderingen zien die optreden.

“Het verzamelen van door patiënten gevalideerde gegevens en uitkomsten in klinisch onderzoek is hard op weg om een cruciaal element van onderzoek en ontwikkeling te worden, omdat het een betere weerspiegeling is van de ervaringen van patiënten in de echte wereld, bevordert betere therapietrouw en biedt onderzoekers rijkere en nauwkeurigere datapunten.” aldus Dr. Mark Bullimore, medisch adviseur FocalView en decaan van het Southern California College of Optometry.

FocalView zal nog aan nader onderzoek worden onderworpen om de efficiency en de gebruiksvriendelijkheid van de app te bestuderen. Zo zal onder meer worden gekeken naar de gezichtsscherpte en de contrastgevoeligheid. Verder kijkt men naar hoe de app functioneert in een medische omgevingen en houden de ontwikkelaars rekening met de notie van user consent.

Close met Apple

FocalView is nu beschikbaar via de App Store en gebruikers dienen expliciet toestemming te geven om persoonlijke, medische data te delen zodat de tool kan worden gebruikt. Novartis is voornemens de app in meerdere markten te introduceren, al is nog onbekend in welke.

Novartis was enkele jaren geleden één van de eerste farmaceutische bedrijven die apps voor blinden en slechtzienden ontwikkelde voor de Apple Watch. De apps kwamen in meerdere talen beschikbaar waaronder Nederlands, Arabisch, Portugees, Japans en Grieks.

In 2015 kwam ook Apple’s ResearchKit beschikbaar, een een framework waarmee iOS-gebruikers mee kunnen doen aan medisch onderzoek dat door wetenschappers wordt opgezet. Inmiddels maken meerdere gerenommeerde onderzoeksinstituten gebruik van het platform waaronder Stanford University School of Medicine en het Weill Cornell Medical College.

Meer weten over  zinnige zorginnovaties en de implementatie? Op 22 juni krijgen honderden zorgprofessionals tijdens de ICT&health World Conference inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden op het snijvlak van zorginnovatie en de implementatie. Wilt u ook aanwezig zijn? Stel dan hier uw ticket veilig! Want ook dit keer geldt, vol is echt vol.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?