NVVI lanceert website voor vragen over afweersysteem

3 mei 2019
Immunologie
Nieuws

Het NVVI heeft een nieuwe website in het leven geroepen waarop alle informatie over het immuunsysteem is te vinden. De website mijnafweer.nl legt op een eenvoudige én wetenschappelijk betrouwbare manier uit hoe het afweersysteem werkt.

Gevaren voor het afweersysteem zijn er genoeg. Het gevaar van besmettelijke ziekten neemt toe in Nederland. Als gevolg van klimaatveranderingen duiken er hier insecten op die eerder alleen in warmere landen actief waren. Een toename van het aantal vaccinweigeraars kan voor het opnieuw de kop opsteken van meer bekende besmettelijke ziekten zoals mazelen of polio zorgen.

De website van de NVVI biedt echter meer dan alleen uitleg over besmettelijke ziekten. Zo geeft mijnafweer.nl informatie over aandoeningen die worden veroorzaakt doordat het afweersysteem uit balans is geraakt. Voorbeelden zijn astma, reuma, multiple sclerose, eczeem en de ziekte van Crohn. Ook hoe infecties en allergieën ontstaan, wordt op deze site uitgelegd. De teksten voor de website zijn geschreven door Marjolein van Egmond, hoogleraar Oncologie en Ontsteking van Amsterdam UMC.

Kennis afweersysteem belangrijker

Edward Knol, immunoloog bij het Laboratorium voor Translationele Immunologie van het UMC Utrecht en secretaris van de NVVI, stelt dat kennis over het immuunsysteem bij de burger steeds belangrijker wordt door de vooruitgang van de geneeskunde. “Daarnaast zijn er hier en daar misverstanden en zien we vormen van misinformatie bij maatschappelijke discussie rondom wel of niet vaccineren. Als NVVI vonden we daarom dat het tijd was voor een informatieve, onafhankelijke publiekswebsite over het immuunsysteem.”

  • Het afweersysteem beschermt het lichaam tegen infectieziekten door binnendringende micro-organismen zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.
  • Het kan echter ook overdreven reageren op onschuldige stoffen zoals in pinda’s, pollen of melk, met ernstige allergische reacties tot gevolg.
  • Soms keert het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam waardoor auto-immuniteit met chronische ontstekingen ontstaat.

Op mijnafweer.nl worden al deze onderwerpen behandeld. Ook staan bij de relevante onderwerpen links naar specifieke patiëntenorganisaties. Knol hierover: “De media hebben meer en meer aandacht voor het afweersysteem. Een mooi voorbeeld is het veelbelovende succes van immunotherapie bij kanker. Ook is actueel de opleving van mazeleninfecties door een afnemende vaccinatiegraad. Om discussies over deze onderwerpen op waarde te kunnen schatten, is het belangrijk dat mensen snel betrouwbare informatie over het afweersysteem kunnen vinden.”