NVZ: Groei beeldbelconsulten en telemonitoring zet door

Het gebruik van beeldbelconsulten en telemonitoring is in de eerste helft van dit jaar, vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden, weer flink gegroeid. Dat blijkt uit de factsheet van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Alleen al in het eerste kwartaal van 2021 werden in totaal bijna dubbel zoveel beeldbelconsulten uitgevoerd dan gemiddeld per kwartaal in 2020. In totaal werden dit jaar tot nu toe ongeveer 30 procent van alle poliklinische consulten digitaal uitgevoerd.

De NVZ constateert wel dat het aantal beeldbelconsulten in het tweede kwartaal van 2021 lager uitkwam dan in het eerste kwartaal; 18.000 versus 21.500. De oorzaak van die daling is, zo bleek uit navraag bij ziekenhuizen, mogelijk te verklaren door het inhaaleffect van fysieke zorg. Patiënten die als gevolg van de coronacrisis geen fysieke afspraak konden of wilden maken, kwamen vermoedelijk in het tweede kwartaal weer voor een consult naar het ziekenhuis.

Beeldbelconsulten en telemonitoring

De daling is, waarschijnlijk om dezelfde reden, ook zichtbaar bij het inzetten van digitale zorg in het algemeen. Kijkend naar het kwartaalgemiddelde voor beeldbelconsulten dan ligt dat dit jaar tot nu toe ruim 70 procent hoger dan in 2020. Het gebruik van telemonitoring blijft ook in het tweede kwartaal stijgen. In 2020 lag het kwartaalgemiddelde bij telemonitoring op 25.000. Dit jaar komt dat gemiddelde voor de eerste twee kwartalen uit op 31.000.

Van de ziekenhuizen die telemonitoring aanbieden zet ruim driekwart (78%) deze vorm van digitale zorg in voor hartpatiënten. Daardoor werd in het tweede kwartaal van dit jaar 82 procent van telemonitoringverrichtingen uitgevoerd door het specialisme cardiologie.

Beeldbelconsulten worden bij vrijwel alle leeftijdsgroepen ingezet. De gemiddelde leeftijd van patiënten die een beeldbeldconsult voerden lag in het tweede kwartaal op 45 jaar. Van alle patiënten was 11 procent ouder dan 70 jaar en eenzelfde percentage was 18 jaar of jonger.

Monitor digitale zorg

Naast de Factsheet (pdf-link) biedt de NVZ haar leden met de Monitor Digitale zorg ook inzicht in de inzet van digitale zorg. Alle bij de NVZ aangesloten ziekenhuizen kunnen deze monitor inzien. Op dit moment gebeurt dat nog op basis van anonieme gegevens. Vanaf deze week (28 oktober) wordt dat een monitor op naam.

Vanaf dan kunnen de deelnemende ziekenhuizen per ziekenhuis, per specialisme, diagnosegroep en leeftijdsgroep, zien welk aandeel van de digitale zorg ingezet wordt. Doel van deze gedetailleerdere weergave is om ziekenhuizen de kans te geven om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. De monitor geeft dan antwoord op vragen als ‘In welk ziekenhuis is al ervaring aanwezig met telemonitoring binnen een specifiek specialisme?’

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Longrevalidatie thuismeten app
Thuismeten-app helpt bij longrevalidatie
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
Volg jij ons al?