Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

NVZ: Kwaliteitsmetingen kosten ziekenhuizen jaarlijks € 80 miljoen

Elk ziekenhuis is jaarlijks zo’n € 1,3 miljoen kwijt aan kwaliteitsmetingen. Dat blijkt uit een rapport van KPMG Plexus (onderzoek kosten kwaliteitsmetingen), dat in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) werd opgesteld.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Voor alle ziekenhuizen komt dit neer op zo’n € 80 miljoen per jaar. Dit bedrag gaat ten koste van het leveren van zorg. ‘De NVZ dringt namens haar leden al langer aan om de registratielast aanzienlijk terug te dringen, dit rapport benadrukt de noodzaak hiervan,’ aldus NVZ directeur Margot van der Starre.

Toenemende registratielast

Om de beste zorg aan de patiënt te kunnen blijven bieden, is inzicht in kwaliteit nodig. Daarom nemen ziekenhuizen dan ook deel aan kwaliteitsmetingen. Het meten van kwaliteit brengt zowel externe kosten als interne kosten, zoals registratietijd en systeemaanpassingen met zich mee. Van der Starre: ’Deze kosten komen vaak bij het ziekenhuis terecht. De kwaliteitsregistraties zijn echt doorgeslagen naar de verkeerde kant. Registraties zijn ooit bedacht om patiëntenzorg te verbeteren. Maar daar komen de ziekenhuizen bijna niet meer aan toe door de registratielast.’ Lees hier het rapport van KPMG Plexus

Beschikbare middelen onder druk

Er is steeds meer vraag naar kwaliteitsgegevens. Dit betekent dat ziekenhuizen de afgelopen jaren steeds meer zijn gaan registreren waardoor de beschikbare middelen onder druk komen te staan. Gemiddeld neemt een ziekenhuis deel aan 45 kwaliteitsregistraties, 19 keurmerken en 7 patiëntervaringsregistraties. De toegevoegde waarde van al deze registraties en metingen weegt allang niet meer op tegen de kosten en de registratielast.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen