NVZ-voorzitter Van Rooy: ‘Patiënt downloadt in 2018 eigen medische gegevens’

VZ-voorzitter Yvonne van Rooy vindt dat patiënten binnen twee jaar hun eigen medisch dossier moeten kunnen downloaden. Van Rooy presenteerde gisteren het rapport ‘Zorg voor 2020’ aan minister Schippers. Dat moet mogelijk zijn door gebruik te maken van allerlei nieuwe technologische mogelijkheden, zoals het toepassen van e-Health en het gebruik van internetportals. Ziekenhuizen kunnen zich daardoor steeds beter richten naar de wensen en behoeften van de patiënt. ‘Via internetportals kunnen patiënten actiever worden betrokken bij hun behandeling’.

Patiëntenportal

De NVZ vindt dat alle NVZ-ziekenhuizen in uiterlijk 2020 over een ‘patiëntenportal’ moeten beschikken. Daar kunnen patiënten medische gegevens, zoals laboratoriumuitslagen, opvragen. Ook kunnen ze daar hun contactgegevens aanpassen en afspraken inplannen en verzetten.

Dit betekent dat ziekenhuizen moeten kunnen investeren in ICT-oplossingen. De NVZ is hierover in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. ‘Ik ben blij om te horen dat de minister hier ook positief tegen aankijkt’, aldus Van Rooy. Schippers: ‘Investeren in ICT is een ongelooflijk belangrijk thema. Ik deel dat commitment en we gaan bekijken hoe we hier elkaar in kunnen ondersteunen. Ik neem die uitnodiging graag aan.’

Patiënt voorop

ICT-oplossingen en de positie van de patiënt hebben een prominente plek in de NVZ-strategie. Van Rooy: ‘Door internet en een steeds mondiger wordende patiënt verandert de medische wereld met een niet te onderschatten kracht. Patiënten rekenen op een goede en veilige beschikbaarheid van informatie.’ Informatieveiligheid is een harde voorwaarde voor het beschikbaar maken van medische en andere gegevens. Van Rooy: ’Informatieveiligheid moet volkomen gegarandeerd zijn’.

Samenwerking

Het strategiedocument ‘Zorg voor 2020’ belicht negen actuele thema’s. Strategische thema’s zijn verder ‘meer inzicht met minder registratie’, ‘dure medicatie’ en ‘gezondheidsvaardigheden’.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
slokdarmkanker
Slokdarmkanker beter herkennen dankzij AI  
Een medewerker van het prijswinnende Virtueel Zorgcentrum praat met een patiënt (Foto: Rijnstate).
Virtueel Zorgcentrum wint ‘de Maas implementatieprijs’
Breuk
Nieuwe app voor thuismonitoring eenvoudige letsels
Pupillometrie
Smartphone accessoire voor pupillometrie
Volg jij ons al?