NVZ-voorzitter Van Rooy: 'Patiënt downloadt in 2018 eigen medische gegevens'

18 februari 2016
Yvonne-van-Rooy
eHealth
Nieuws

Patiëntenportal

De NVZ vindt dat alle NVZ-ziekenhuizen in uiterlijk 2020 over een ‘patiëntenportal’ moeten beschikken. Daar kunnen patiënten medische gegevens, zoals laboratoriumuitslagen, opvragen. Ook kunnen ze daar hun contactgegevens aanpassen en afspraken inplannen en verzetten.

Dit betekent dat ziekenhuizen moeten kunnen investeren in ICT-oplossingen. De NVZ is hierover in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 'Ik ben blij om te horen dat de minister hier ook positief tegen aankijkt’, aldus Van Rooy. Schippers: 'Investeren in ICT is een ongelooflijk belangrijk thema. Ik deel dat commitment en we gaan bekijken hoe we hier elkaar in kunnen ondersteunen. Ik neem die uitnodiging graag aan.'

Patiënt voorop

ICT-oplossingen en de positie van de patiënt hebben een prominente plek in de NVZ-strategie. Van Rooy: ‘Door internet en een steeds mondiger wordende patiënt verandert de medische wereld met een niet te onderschatten kracht. Patiënten rekenen op een goede en veilige beschikbaarheid van informatie.’ Informatieveiligheid is een harde voorwaarde voor het beschikbaar maken van medische en andere gegevens. Van Rooy: ’Informatieveiligheid moet volkomen gegarandeerd zijn’.

Samenwerking

Het strategiedocument ‘Zorg voor 2020’ belicht negen actuele thema’s. Strategische thema’s zijn verder ‘meer inzicht met minder registratie’, ‘dure medicatie’ en ‘gezondheidsvaardigheden’.