NWO reikt Veni-beurzen uit aan pas gepromoveerde onderzoekers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) reikt aan 154 pas gepromoveerde onderzoekers de Veni-beurs uit. De beurs bestaat uit financiering van maximaal 250.000 euro. In totaal reikt de organisatie in de ronde van 2017 38,3 miljoen euro uit.

Eerder dit jaar werden de Vidi-beurzen uitgereikt door het NWO. Nu zijn ook de pas gepromoveerde onderzoekers aan de beurt: voor hen reikte NWO de Veni-beurzen uit. De beurs bedraagt een maximale financiering van 250.000 euro. Met deze financiering kunnen de jonge onderzoekers gedurende drie jaar hun ideeën verder te ontwikkelen.

Voor ieder wat wils

Ook bij de Veni-beurs is een brede selectie aan onderwerpen terug te vinden. Zo doen laureaten onderzoek naar de giftige stoffen in gerecyclede producten, de hersenmechanismen bij sociaal spel, het aanpassingsvermogen van het brein en wederkerige verbanden tussen liefde en seks in intieme relaties van jongeren. Ook het conserveren van olieverfschilderijen, de oorsprong van regen en de veerkracht van organismen in koraalriffen komen aan bod.

Gericht op health

Hieronder een greep uit de gehonoreerde Veni-onderzoekers die aansluiten op ICT&health.

Symptomatologie als sleutel tot gerichte depressiebehandeling
Lynn Boschloo van het UMCG gaat met innovatieve statistische technieken verschillen in de precieze symptomen van patiënten met een depressie in kaart brengen. Patiënten met een depressie verschillen sterk in hun reactie op farmacologische en psychologische behandelingen. Met het onderzoek verwacht Boschloo beter te kunnen inschatten bij welke behandeling een specifieke patiënt het meeste baat heeft.

Het ontrafelen van interne sensorische en motorische modellen van het staan in de hersenen
Hoe blijf je automatisch in balans? Deze vraag wilt Patrick Forbes beantwoorden. Hersenen gebruiken interne sensorische en motorische modellen voor het aansturen van houdingsspieren. Met een robotevenwichtssimulator gaan deze modellen ontkoppeld worden om eigenschappen van sensoren, lichaamsmechanica en omgeving te beïnvloeden. Dit onderzoek legt causale verbanden tussen neurale processen en compensatoire houdingsreacties benodigd voor balans.

More than words: Uncovering the effects of talkers’ voices on real-life speech perception by cochlear implant users

Terrin Tamati van het UMCG onderzoekt de perceptie van spraak bij gebruikers van een cochleair implantaat, geproduceerd door sprekers met verschillende stemmen en accenten. Het verstaan van spraak in de ‘echte’ wereld, buiten de polikliniek, kan voor gebruikers van een cochleair implantaat een uitdaging zijn. Het onderzoek moet de problemen waarmee zij in hun dagelijks leven te maken hebben identificeren.

NeuroBeta: Creating an organ-on-a-chip screening platform of functionally innervated Islets of Langerhans

Het is bekend dat zenuwen bijdragen tot het (dis) functioneren van de pancreas. De exacte rol van zenuwen hierin is nauwelijks bekend. Deze studie van Paul Wieringa ontwikkelt een 3D in vitro platform waarin voor het eerst de zenuw-pancreas interface nauwkeurig kan worden bestudeerd.

Hoe update je een biljoen devices zonder slapeloze nachten?
Cristiano Giuffrida van VUA gaat zijn beurs inzetten voor onderzoek naar technieken om automatisch, maar gegarandeerd veilig, software te updaten met minimale impact op de activiteiten van zowel de gebruikers als de apparatuur. De samenleving wordt steeds meer afhankelijk van software die 24/7 beschikbaar is. Tegelijkertijd hebben we binnenkort meer dan een biljoen “always-on” computersystemen in het Internet-of-Things. Het correct en tijdig updaten van al deze devices wordt een van de grootste uitdagingen voor de digitale samenleving.

De Veni-beurs maakt deel uit van het Vernieuwingsimpuls, een initiatief van NWO om talentvolle en creatieve onderzoekers een persoonsgebonden financiering te bieden. Naast de Veni-beurs voor pas gepromoveerde onderzoekers, zijn er ook de Vidi-beurs, voor onderzoekers die na hun promotie al enkele jaren onderzoek hebben verricht, en de Vici-beurs, voor senior onderzoekers die hebben aangetoond een eigen onderzoekslijn te kunnen ontwikkelen.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
Volg jij ons al?