Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

NWO-subsidie voor technologie onderzoek naar glycosylering

Onderzoeker Hans Wessels (Radboudumc) krijgt een zogeheten NWO-middelgroot subsidie van 450.000 euro voor het project ‘Glycopeptide profiling – a novel dimension in translational medicine’. Met deze bijdrage kan Wessels het onderzoek naar glycosylering naar eigen zeggen een stap verder brengen, onder meer door nieuwe inzichten in gepersonaliseerde diagnostiek.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Eiwitten zijn verantwoordelijk voor een breed scala aan biologische processen. Er zijn miljoenen verschillende eiwitten in het menselijk lichaam, gevormd uit unieke combinaties van aminozuren en aanpassingen die het eiwit ondergaat nadat het is samengesteld, zogenaamde post-translationele modificaties.

Van alle bekende modificaties is glycosylering een van de belangrijkste. Hierbij worden suikermoleculen aan een eiwit gekoppeld. Dit draagt voor een groot deel bij aan de diversiteit aan eiwitten en de verandering van eiwitfunctie.

Onderzoek naar glycosylering heeft al diverse afwijkingen aan het licht gebracht die een rol spelen bij onder andere kanker of neurodegeneratieve ziekten. Het is echter nog niet mogelijk om deze afwijkingen te herleiden tot eiwitspecifieke informatie. Met de grootschalige analyse van de glycosylering bij alle eiwitten in het lichaam kan dit wel.

Technologie beschikbaar via NWO-subsidie

De technische infrastructuur die hiervoor nodig is, kan het Radboudumc nu aanschaffen met de bijdrage van ZonMw. Met het programma Investeringen NWO-middelgroot stimuleert NWO de aanschaf van grote apparaten. Onderzoeker Hans Wessels coördineert het project: “Dit onderzoek voegt een nieuwe dimensie toe aan de menselijke gezondheidszorg en kan leiden tot nieuwe inzichten in ziekteprocessen, therapieën en gepersonaliseerde diagnostiek.”

De apparatuur wordt ingebed in het onderzoek naar glycosyleringsziekten en de ontwikkeling van biomarkers binnen het Translationeel Metabool Laboratorium. De apparatuur wordt beschikbaar gesteld via diverse internationale technologie-infrastructuren, zoals het Biomarker Development Center, DTL, EATRIS-NL, Health-RI en glycosylering-specifieke netwerken zoals Dutch Glycobiology Platform en het Dutch Clinical Glycomics Initiative.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen