Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

OLVG brengt kankerbehandeling bij patiënten thuis

Het OLVG start met een pilot waarbij een deel van de kankerbehandeling thuis bij de patiënt wordt toegediend. Voor patiënten van OLVG is dit vanaf deze maand mogelijk onder begeleiding van hun eigen OLVG oncologieverpleegkundige.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Voor de thuisbehandeling gaat het OLVG gebruik maken van een elektrische bakfiets, met name om eventuele parkeerproblemen te omzeilen.

“Tijdens een kankerbehandeling brengen patiënten veel tijd in het ziekenhuis door. Wij weten dat deze periode als zeer belastend wordt ervaren. Met deze nieuwe service kunnen we een deel van de behandeling gewoon thuis bij de patiënt verzorgen. Uiteraard onder begeleiding van hun eigen OLVG oncologieverpleegkundige.  Zorg precies zoals in het ziekenhuis, maar dan thuis met de vertrouwde gezichten. Voor veel patiënten is dat een stuk prettiger”, zegt Maud Geenen, oncoloog in OLVG.

Vier oncologieverpleegkundigen uit OLVG locatie Oost en West starten met de pilot. Een half jaar lang rijden de oncologieverpleegkundigen twee dagen per week naar de patiënten. Tijdens de pilot onderzoeken we of patiënten de behandeling thuis inderdaad prettiger vinden dan in het ziekenhuis. Daarnaast moet blijken of de ”bakfietsdienst” het werkplezier van de oncologieverpleegkundigen verhoogd.  Afhankelijk hiervan breiden we het aantal thuisbehandelingen uit.

De juiste zorg, op de juiste plek

De pilot is onderdeel van het programma De Juiste Zorg op de Juiste Plek. Samen met andere zorgverleners zoekt OLVG continu naar manieren om zorg te verplaatsen naar die plek die prettig is voor patiënten (bijvoorbeeld dichterbij mensen thuis), (te dure en overbodige) zorg te voorkomen en zorg waar mogelijk te vervangen door bijvoorbeeld eHealth.

De pilot Oncologische Zorg Thuis wordt ondersteund door het ministerie van VWS en Zilveren Kruis.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen