Search
Close this search box.
Search

OLVG: twee locaties, één EPD – Nieuwsoverzicht van 4 november

Verder: Medische Wetenschap bereidt zich voor op leven op Mars - 'Meer doen in zorg met Skype en Youtube' Deel dit bericht met #eHealth en #icthealth

Epic als één EPD op twee locaties van het OLVG

Sinds dik twee weken zijn beide locaties van het OLVG  succesvol live gegaan met het EPD van EPIC. Uniek is dat beide locaties werken met één gezamenlijk EPD, één PACS en één document management systeem. Deze beide locaties bestonden tot voor kort officieel uit 2 ziekenhuizen.

Loren Kruseman, implementatiemanager OLVG vertelt: ‘De implementatie van het nieuwe EPD raakt niet alleen het systeem waarmee de mensen werken maar ook de manier van werken. Het EPD heeft echt geholpen om de zorg inhoudelijk te integreren tussen beide locaties. Het was behalve een implementatie ook een fusieproject waarbij de locaties samen aan tafel zijn gegaan om te kijken naar de best mogelijke oplossingen en harmonisatie van zorgprocessen en protocollen. Alle veranderingen, en de acceptatie ervan, hebben maar één doel: betere patiëntenzorg. Dat is denk ik wel iets om als ziekenhuis trots op te zijn dat wij dit met z’n allen gedaan hebben."

D&A medical group was bij deze EPD-implementatie verantwoordelijk voor het programma- en projectmanagement.

Medische wetenschap bereidt zich voor op menselijk leven op mars

VUmc onderzoeker Jack van Loon heeft een mooi project: hij vroeg zich af hoe menselijke (en dierlijke) cellen reageren op geen of veel minder zwaartekracht. Daarom voert hij gisteren en vandaag een experiment uit tijdens een serie zogenaamde ‘paraboolvluchten’ in Bordeaux. Tijdens de duikvluchten met een vliegtuig wordt alles aan boord ongeveer 22 seconden lang gewichtloos. Met een speciaal ontwikkelde en 3D-geprinte microscoop meten verschillende onderzoekers van VUmc/VU en ACTA dan het effect van verlaagde zwaartekracht op botcellen. Met deze kennis kan de mensheid zich voorbereiden op eventuele medische zorg op, en onderweg naar, Mars.

Jack van Loon is bij VUmc en ACTA verbonden aan de afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA). Bij ESA is hij zwaartekrachtonderzoeker. Hij vertelt: “Het experiment is vrij simpel: we willen de verandering van botcellen in vorm en in hoogte meten in relatie tot zwaartekracht en gewichtloosheid. We gebruiken hierbij een nieuw type microscoop, die door de onderzoeksgroep van Stefan Witte van VU Natuurkunde is ontwikkeld. Die is extreem compact en licht omdat er geen lenzen in gebruikt worden. Het VUmc 3D Innovation Lab maakte de microscoop op maat met een 3D-printer.” 

Bouwmeester (PVDA): "Meer doen in zorg met Skype en Youtube"

Volgens kamerlid Lea Bouwmeester kan een consult bij een arts vaak prima via Skype.  Ook voorlichting kan soms makkelijker met een Youtube-filmpje in plaats van via folders in de wachtkamer van de huisarts. Ze sprak over de mogelijkheden om zorginnovaties te ondersteunen met nu.nl. "We zien dat grootouders met hun kleinkinderen skypen, maar als ze ’s nachts liever niet naar de huisartsenpost willen, kunnen ze niet via Skype met een huisarts spreken."

De PvdA wil dat minister Edith Schippers meer aanstuurt op de kwaliteit van zorg en zorginnovators ondersteunt. Daarvoor is het nodig om nieuwe normen in het zorgsysteem vast te stellen. Bovendien moeten zorgverzekeraars deze vorm van zorg kunnen inkopen en gaan inkopen. De Tweede kamer debatteert vandaag over de begroting voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?