Search
Close this search box.
Search

OLVG voert MDO video-overleg voor betere aanpak alvleesklierkanker

Video-overleg wordt steeds vaker toegepast voor MDO (multidisciplinair) overleg tussen zorgprofessionals. Eind januari liet het Maxima Medisch Centrum weten dat het een pilot voor video-MDO met verloskundige praktijken heeft afgerond verder wil uitrollen. Ook het OLVG blijkt nu al enkele maanden video-overleg te gebruiken voor gespecialiseerde alvleeskliercentra. Het UMC Utrecht rolde in november 2017 een oplossing uit voor regelmatig video-overleg op het gebied van bijzondere tumoren.

Sinds enkele maanden voert het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) tweewekelijks een multidisciplinair overleg (MDO) met twee andere Nederlandse ziekenhuizen, die net als OLVG gespecialiseerd zijn in alvleeskliertumoren. De videoconferentie waarin patiënten worden besproken, is een aanvulling op het reguliere multidisciplinaire overleg van OLVG en het AMC binnen het Amsterdams samenwerkingsverband op het gebied van gastro-intestinale tumoren, GIOCA. Ook het Catharina Ziekenhuis uit Eindhoven neemt standaard deel aan dit overleg.

Bespreken complexe casuïstiek

De videoconferentie biedt volgens het OLVG de mogelijkheid om complexe (chirurgische) casuïstiek te bespreken. Naast de deelnemende ziekenhuizen kunnen ook ziekenhuizen die niet in alvleeskliertumoren gespecialiseerd zijn, deelnemen aan het video-MDO en de casus van hun patiënt bespreken.

GE-chirurg Michael Gerhards van het OLVG legt uit dat het video-overleg tot doel heeft het beleid rondom de behandeling van pancreastumoren zoveel mogelijk uniformeren. “Ook bespreken we patiënten met een complex probleem. Juist in die gevallen is het goed dat we, vanuit meerdere invalshoeken en met de inbreng en overwegingen van meerdere ervaren medisch specialisten in dit gebied, gezamenlijk een goed beleid destilleren.”

Video-MDO in MMC, UMC Utrecht

Het Máxima Medisch Centrum (MMC) en vier verloskundigenpraktijken uit de regio hebben recent een pilot met videocommunicatie voor wekelijks MDO (Multi Disciplinair Overleg) met succes afgerond. Het volgende doel is om financiering rond te krijgen voor een uitrol van het digitale MDO naar alle verloskundige praktijken in de regio. Het video-overleg is laagdrempelig, biedt beveiligde gegevensuitwisseling en bespaart reistijd die aan cliënten besteed kan worden.

Vanwege de toename van MDO- en staf overleggen kwam het UMC Utrecht in november 2017 met een video- vergaderconcept voor de inrichting van een multidisciplinaire overlegruimte (MDO). De nieuwe MDO-ruimte maakt het mogelijk dat specialisten van alle disciplines zowel intramuraal als extramuraal, lijfelijk aanwezig of op afstand, betrokken kunnen zijn bij de behandelplannen van de patiënten. De patiëntbesprekingen kunnen zo uiterst efficiënt en vlot doorlopen worden. De stijging van het aantal overleggen komt mede voort uit de start van het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU).

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?