Search
Close this search box.
Search

OLVG wil patiënten na operatie thuis beter monitoren

Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG start met online ThuisVisite. Patiënten die een maagverkleining (gastric bypass) hebben ondergaan, kunnen ontslag nog drie dagen online gevolgd te worden. Dit kan met hulp van thuismetingen en videobellen met de arts. Voor de patiënt moet de stap van ziekenhuis naar huis zo minder groot worden. Zorgverleners van OLVG hebben meer zicht op het herstel van de patiënt en kunnen eerder ingrijpen bij complicaties.

In september 2017 is het OLVG West begonnen met de pilot van ThuisVisite, ontwikkeld om de kloof tussen de tijd in het ziekenhuis en de tijd thuis te verkleinen. ThuisVisite maakt gebruik van een wearable en teleconsulting (beeldbellen). Patiënten krijgen een apparaatje mee naar huis waarmee op afstand hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur wordt gemeten. Via een app komen de gegevens direct bij de arts terecht. Door middel van beeldbellen worden de resultaten tussen de arts en patiënt besproken.

Te grote stap

Thony Ruys, chirurg in opleiding van OLVG, vertelt dat veel patiënten aangaven dat de stap van de gecontroleerde omgeving in het ziekenhuis naar de ongecontroleerde situatie thuis groot is. Veel patiënten zijn onzeker na een operatie of het allemaal wel goed gaat.

“Normaal gesproken komt de patiënt pas twee weken na de operatie voor controle in het ziekenhuis. Nu is er bij thuiskomst nog drie dagen contact op afstand. We merken dat veel patiënten deze extra controle erg prettig vinden en dat eventuele complicaties sneller aan het licht komen.”

Het videobellen tussen arts en patiënt is een essentieel onderdeel van de pilot, benadrukt Ruys. “Vooral omdat het zien van de patiënt in de thuisomgeving, de arts misschien nog wel de meeste informatie geeft. Patiënten geven aan dat juist door dit bellen en bespreken van de gemeten waardes hun gevoel van veiligheid toeneemt.”

Voorop lopen in zorginnovatie

OLVG verwacht dat in de toekomst een deel van de zorg die nu in het ziekenhuis plaatsvindt, naar huis kan worden verplaatst. Met initiatieven zoals ThuisVisite wil het ziekenhuis voorop lopen in deze ontwikkeling in de zorg. Wel is het zo dat er voorlopig verder onderzoek nodig is om te bepalen of patiënten straks met hulp van meten op afstand in combinatie met videobellen ook echt eerder naar huis kunnen na een operatie

Ruys hierover: “Voordat het zover is moeten we eerst heel zorgvuldig, stapje voor stapje blijven testen en onderzoeken. Het meten moet veilig en nauwkeurig zijn en de privacy van de patiënt moet zijn gewaarborgd.”

Inmiddels werkten ruim de helft van de 80 geplande patiënten (na een maagverkleining) mee met de pilot. Er wordt onderzocht of de metingen nauwkeurig zijn, maar ook of patiënten zich echt veiliger voelen en tevredener zijn.

De apparatuur die de patiënten gebruiken om bloeddruk, hartslag en lichaamstemperatuur te meten is CE-gecertificeerd en voldoet volgens het OLVG aan de geldende Europese regelgeving. De app maakt gebruik van het platform Clinicards, en voldoet aan alle standaarden op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
diabetestools
Digitale diabetestools bieden te weinig klinische voordelen
Volg jij ons al?