Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Omzet Philips stabiel in tweede kwartaal

Philips heeft over het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,3 miljard euro, een stijging van 4 procent ten opzichte van een jaar eerder. De hogere omzet was mede het gevolg van een hogere orderinname. Deze nam op jaarbasis toe met 9 procent. Topman Frans van Houten toonde zich tevreden met de resultaten.

In het voorbije kwartaal liet Philips met de divisie Diagnosis & Treatment de hoogste groei zien met een stijging van 8 procent naar 1,7 miljard euro. De aangepaste ebitda steeg met een kleine 40 miljoen euro naar 167 miljoen euro. De divisie profiteerde met name van vraag uit China, Latijns-Amerika en Centraal- en Oost-Europa. De divisie Personal Health noteerde een lichte omzetstijging (+2%) en deze kwam eind Q2 uit op 1,6 miljard euro. De omzet bij Connected Care & Health Informatics bleef nagenoeg vlak al was er bovengemiddelde groei in China en India.

Lichte omzetgroei kernregio’s Philips

Weinig verschuivingen waren er op geografische basis. In zijn belangrijkste markten, West-Europa en Noord-Amerika, steeg de omzet in elke regio met 2 procent ten opzichte van een jaar eerder. In Noord-Amerika kwam de omzet uit op circa 1,5 miljard euro en in West-Europa klom deze licht naar 925 miljoen euro. De post ‘Other mature geographies’ liet een groei van 3 procent zien om uit te komen op een omzet van 408 miljoen euro.

Op groepsniveau steeg de aangepaste ebitda op jaarbasis van 439 euro naar 482 euro. De nettowinst liep terug van 289 miljoen euro naar slechts 2 miljoen euro. Dit als gevolg van afschrijving op het belang in het (voormalige) dochterbedrijf Signify, voorheen Philips Lighting.

Overnames Forcare, VitalHealth

Philips investeerde de voorbije jaren flink in zijn groei via diverse overnames, met name op het gebied van medische beeldapparatuur. Eind vorig jaar deed het bedrijf twee overname kort na elkaar. In december kocht Philips Forcare, een Nederlandse leverancier van een platform voor informatie-uitwisseling in de zorg, en VitalHealth, leverancier van applicaties die dienen ter verbetering van zorg rondom chronische aandoeningen zoals COPD, hartfalen, diabetes, depressie, en kwetsbare ouderen. Het was de tiende overname door Philips in 2017.

Phlips sloot 2017 af met een omzet van 7,8 miljard euro, 4 procent meer dan een jaar eerder. De orderinname steeg ten opzichte van 2016 met 6 procent en nam de nettowinst op jaarbasis toe van 831 miljoen euro naar ruim een miljard euro.

Philips deed dit jaar ook al een aantal overnames, die van medisch beeldbedrijf EPD Solutions en die van het Britse Remote Diagnostic Technologies (RDT). Ook lijfde Philips dit jaar NightBalance in, een spin-off van de TU Delft, ontwikkelaar van de Sleep Position Trainer (SPT): een apparaatje dat een comfortabele behandeling biedt voor mensen die lijden aan positieafhankelijk slaapapneu (POSAS) en positieafhankelijk snurken.

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen