Oncoguide uitgebreid met beslisboom wervelmetastasen

Oncoguide, de website en app voor zorgprofessionals in de oncologie, is uitgebreid met een beslisboom over de diagnostiek en behandeling van wervelmetastasen. Een team van multidisciplinaire vertegenwoordigers van de werkgroep richtlijn wervelmetastasen hebben de richtlijn uit 2015 nu vertaald naar algoritmes in de vorm van beslisbomen.

De werkgroep die de beslisboom ontwikkelde stond onder voorzitterschap van neuroloog Walter Taal van het ErasmusMC. “Juist ook omdat de groep behandelaren van wervelmetastasen heterogeen is door de diversiteit aan onderliggende primaire tumoren is een duidelijke beslisboom van meerwaarde.”

Beslisboom wervelmetastasen

Wervelmetastasen kunnen pijn en uitvalsverschijnselen veroorzaken. In Nederland worden jaarlijks zo’n 25.000 patiënten gediagnosticeerd met wervelmetastasen. De uitzaaiing kan het gevolg zijn van verschillende primaire tumoren, zoals borst, long of prostaatkanker. De meest ernstige complicatie van werveluitzaaiingen is het optreden van een verlamming aan de benen en/of de armen, een dwarslaesie.

Daarom is het belangrijk dat de symptomen in een vroegtijdig stadium herkend worden. Dat maakt een snelle diagnose en tijdige start van de behandeling mogelijk. Zo kan niet alleen pijn, maar ook uitval zoveel mogelijk voorkomen worden.

De richtlijn wervelmetastasen is nu dus vertaald in een heldere beslisboom in een overzichtelijke weergave. Deze is, net als de eerder beschikbaar gestelde beslisbomen, op basis van de richtlijn aangevuld met data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en predictiemodellen.

De beslisboom wervelmetastasen

Oncoguide voor patiënt

Oncoguide toont de zorgprofessional, gebaseerd op patiënt- en ziektekenmerken, stap voor stap een route door beslisbomen naar zorgaanbevelingen. Behalve voor zorgprofessionals kunnen de website en app ook gebruikt worden bij de opleiding van arts-assistenten en het samen met een patiënt komen tot een (behandel)beslissing, ofwel ‘shared dicision making’. Onlangs werd Oncoguide nog uitgebreid met de beslisboom Trofoblast.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
patiënt
Telezorg-strategie vermindert aantal no shows drastisch
3D-Model Schouder
Schouderprothese in 3D-model aangemeten
Volg jij ons al?