Oncoguide zet beslisboom Trofoblastziekten online en in app

Op de website en in de app van Oncoguide is nu de beslisboom Trofoblast geplaatst. Hierin wordt het zorgproces met alle beslismomenten overzichtelijke weergegeven. Hij is bedoeld voor zowel zorgprofessionals als andere geïnteresseerden. De beslisboom is in samenwerking met de Werkgroep Trofoblast Tumoren (WTT) tot stand gekomen en gemodelleerd op basis van de richtlijn Trofoblastziekten.

De beslisboom is een vertaling van de richtlijn in algoritmes en na goedkeuring door de WTT gepubliceerd op de website en in de app van Oncoguide. Daar zijn voor gynaecologie naast die voor Trofoblastziekten ook andere beslisbomen beschikbaar: CIN, cervixcytologie en AIS en VAIN. De app kan via de website gratis, en voor iedereen toegankelijk, gedownload worden.

Trofoblastziekten

Bij Trofoblastziekten vertonen de cellen van de placenta – de trofoblastcellen – abnormaliteiten. De ziekten kunnen alleen tijdens een zwangerschap ontstaan. In sommige gevallen wordt de aandoening echter pas jaren na de zwangerschap vastgesteld. De meest voorkomende trofoblastziekte is mola hydatidosa, ofwel molazwangerschap. Daarbij groeit alleen de placenta door en worden door vochthoping talloze blaasjes ontwikkeld. Er is echter vrijwel nooit een embryo.

Bij 15% van de patiënten met een molazwangerschap ontwikkelt deze zich door tot een persisterende trofoblast. Dat is, naast choriocarcinoom, placental site trofoblastic tumor (PSTT) en epitheloïde trofoblasttumor, een van de vier kankersoorten die tot de trofoblastziekten behoren.Trofoblasziekten zijn, met ongeveer 250 gevallen per jaar, vrij zeldzaam. In ongeveer 50 gevallen betreft het een trofoblasttumor.

Meerwaarde Oncoguide

Oncoguide toont de zorgprofessional, gebaseerd op patiënt- en ziektekenmerken, stap voor stap een route door beslisbomen naar zorgaanbevelingen. Deze beslisbomen op basis van de richtlijn zijn aangevuld met data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en predictiemodellen.

Behalve een ondersteunende functie bij de besluitvorming doet Oncoguide ook dienst als hulpmiddel voor ‘shared decision making’ met de patiënt. Daarnaast kan Oncoguide ook gebruikt worden bij de opleiding. Bijvoorbeeld om arts-assistenten uitleg te geven over de keuzemomenten in een behandelingstraject. Of als naslagwerk om te zien wat een richtlijn bij een specifieke situatie voorschrijft, zonder dat daarvoor de hele richtlijn hoeft te worden doorgelezen.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
corona
ChatGPT kan helpen om vaccinatiegraad te verhogen  
Volg jij ons al?