Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Onderhuidse Bluetooth-monitor volgt hartfuncties op afstand

In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is de eerste patiënt van Nederland geïmplanteerd met een onderhuidse Bluetooth-hartmonitor. Cardioloog Tim Simmers plaatste het innovatieve device, dat gekoppeld is aan de mobiele telefoon van de patiënt. Met de draadloze hartmonitor is het mogelijk om over een langere periode de prestaties van het hart van de patiënt op afstand volgen en zo nodig de instellingen op afstand aan te passen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De bluetooth-monitor van medisch-technologiebedrijf Medtronic is voor patiënten met een abnormaal hartritme. Zij ervaren symptomen als duizeligheid, hartkloppingen, flauwvallen en pijn op de borst, waardoor langdurige controle nodig is. Het apparaatje heeft de grootte van twee lucifers en wordt onder de huid in de borstkas geïnjecteerd. De ingreep in het Catharina Ziekenhuis is in minder dan tien minuten onder plaatselijke verdoving uitgevoerd.

Realtime registratie met Bluetooth-monitor

De monitor is verbonden met een app die voortdurend en nauwkeurig ECG-gegevens registreert en deelt met het zorgteam in het ziekenhuis, ook als eventuele ritmestoornissen zich voordoen. Als de monitor onder de huid is gebracht, wordt het via BlueSync-technologie gekoppeld aan de app op de telefoon van de patiënt, zodat de gegevens kunnen worden doorgestuurd naar het ziekenhuis.

Ondanks de minimale afmeting heeft de monitor een levensduur van 4,5 jaar, vertelt cardioloog Simmers: “Deze hartmonitor communiceert via de eigen mobiele telefoon met de remote-care-afdeling van het ziekenhuis in plaats van de gebruikelijke manier via een zender die patiënten ‘vast’ op het nachtkastje moeten zetten. Het is sowieso in deze Covid-19-pandemie goed dat we hartpatiënten op afstand kunnen monitoren.”

Het Catharina Ziekenhuis plaatste de nieuwste monitor als eerste in Nederland. De komende maanden komt de implanteerbare Bluetooth-hartmonitor in meer Nederlandse ziekenhuizen beschikbaar. Cardioloog Simmers stelt dat het Catharina-hartcentrum voortdurend samenwerkt met partners zoals Medtronic om de zorg voor patiënten te verbeteren en innovatieve oplossingen beschikbaar te hebben.

Direct voordeel nieuwe technologie

“Nieuwe technologie betekent vaak dat de patiënt daar direct voordeel van heeft. In dit geval dat de patiënt volledig op afstand gemonitord wordt en zelf zijn waardes in de gaten kan houden. Ook is dit soort innovaties ‘minimaal invasief’: we kunnen door kleine openingen in het lichaam al veel doen. Bij de eerste plaatsing was zo’n minimale incisie nodig, dat we het wondje niet eens hoefden te hechten.”

Eerder in april hebben neurochirurgen van het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) als eerste in de Benelux een nieuwe generatie elektroden van Medtronic in het hoofd van een patiënt met Parkinson geïmplanteerd. Hiermee is het mogelijk om de stroom voor hersenstimulatie heel gericht te sturen naar de plek die behandeld moet worden. Dit verhoogt de effectiviteit van Deep Brain Stimulation (DBS) en vermindert het aantal bijwerkingen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen