Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
30 mei 2017
Artikel delen

Onderzoek: Instagram brengt meest geestelijke schade aan jongeren toe

Instagram brengt de meeste geestelijke schade toe aan jongeren, blijkt uit nieuw Brits onderzoek door de Royal Society for Public Health. De app, die onderdeel is van Facebook en 700 miljoen leden telt, kan bij jongeren leiden tot depressieve gevoelens, angsten en eenzaamheid. Het onderzoek had betrekking op 1.500 Britse jongeren in de leeftijd van 14 tot 24 jaar.

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De studie wees uit dat jongeren Instagram associëren met negatieve eigenschappen en een lagere zelfzekerheid. Aangezien Instagram een foto-app is, spiegelen jongeren zich snel aan andere leden in het netwerk wat kan zorgen voor ontevredenheid over het eigen uiterlijk. Ook blijkt dat jongeren hierdoor lijden aan slechtere nachtrust en spanning.

Ook Snapchat scoorde slecht onder jongeren. De messagingdienst zorgde in sommige gevallen zelfs voor pesterijen en geeft jongeren het gevoel niet mee te tellen onder hun gelijken wanneer zij niet betrokken worden bij conversaties. Zowel Instagram als Snapchat zijn volgens de onderzoekers ‘image-focused’, iets waar jongeren bovengemiddeld gevoelig voor zijn.

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat Google’s YouTube doorgaans als positief door jongeren wordt ervaren. Dit heeft er vooral mee te maken dat de videosite jongeren kan voorzien in middelen tot zelfexpressie en het zoeken naar hulp bij lotgenoten. Tegelijkertijd blijkt YouTube funest voor de nachtrust van jongeren.

Ook bij Facebook en Twitter leven gemengde gevoelens. Beide platformen werden net als YouTube gezien als belangrijk podium voor zelfexpressie, maar tegelijkertijd bieden deze platformen de gelegenheid aan jongeren om online ruzie’s uit te vechten of bijvoorbeeld klasgenoten te pesten. Dit zou dan weer kunnen leiden tot depressieve gevoelens bij jongeren.

Het RSPH onderzoek kunt u hier downloaden.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een antwoord

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen