Onderzoek: Instagram brengt meest geestelijke schade aan jongeren toe

Instagram brengt de meeste geestelijke schade toe aan jongeren, blijkt uit nieuw Brits onderzoek door de Royal Society for Public Health. De app, die onderdeel is van Facebook en 700 miljoen leden telt, kan bij jongeren leiden tot depressieve gevoelens, angsten en eenzaamheid. Het onderzoek had betrekking op 1.500 Britse jongeren in de leeftijd van 14 tot 24 jaar.

De studie wees uit dat jongeren Instagram associëren met negatieve eigenschappen en een lagere zelfzekerheid. Aangezien Instagram een foto-app is, spiegelen jongeren zich snel aan andere leden in het netwerk wat kan zorgen voor ontevredenheid over het eigen uiterlijk. Ook blijkt dat jongeren hierdoor lijden aan slechtere nachtrust en spanning.

Ook Snapchat scoorde slecht onder jongeren. De messagingdienst zorgde in sommige gevallen zelfs voor pesterijen en geeft jongeren het gevoel niet mee te tellen onder hun gelijken wanneer zij niet betrokken worden bij conversaties. Zowel Instagram als Snapchat zijn volgens de onderzoekers ‘image-focused’, iets waar jongeren bovengemiddeld gevoelig voor zijn.

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat Google’s YouTube doorgaans als positief door jongeren wordt ervaren. Dit heeft er vooral mee te maken dat de videosite jongeren kan voorzien in middelen tot zelfexpressie en het zoeken naar hulp bij lotgenoten. Tegelijkertijd blijkt YouTube funest voor de nachtrust van jongeren.

Ook bij Facebook en Twitter leven gemengde gevoelens. Beide platformen werden net als YouTube gezien als belangrijk podium voor zelfexpressie, maar tegelijkertijd bieden deze platformen de gelegenheid aan jongeren om online ruzie’s uit te vechten of bijvoorbeeld klasgenoten te pesten. Dit zou dan weer kunnen leiden tot depressieve gevoelens bij jongeren.

Het RSPH onderzoek kunt u hier downloaden.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?