Immunotherapie wordt net als chemotherapie meestal met een infuus gegeven.

Onderzoek laat zien wie baat heeft bij immunotherapie

Onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev in Beersheba hebben een baanbrekende bio-sensortechnologie ontwikkeld die met aanzienlijk grotere nauwkeurigheid dan huidige methoden de respons van kankerpatiënten op anti-PD1, een immunotherapiebehandeling met immuuncheckpointremmers (ICI), voorspelt.

Aangezien anti-PD1 de meest gebruikte behandelvorm voor immunotherapie is bij kankerpatiënten, kan een dergelijke behandeling elke dag de kwaliteit van leven van duizenden kankerpatiënten wereldwijd beïnvloeden, aldus de onderzoekers. De IcAR-technologie maakt het mogelijk om de functionaliteit van elk immuun-modulerend doelwit in de medische oncologie te meten.

Door deze technologie te gebruiken kunnen artsen voorspellen welke patiënten het best zullen reageren op immunotherapie en andere behandelingen. Zo kan worden voorkomen dat zij patiënten behandelen waarbij de behandeling niet effectief zou zijn en voor verbetering zou zorgen. Bij sommige patiënten blijkt immuuntherapie zelfs schadelijk te zijn. Dit kan worden toegeschreven aan de activatie van afweer-onderdrukkende cellen door de immuuntherapie. Het immuunsysteem speelt een cruciale rol bij het elimineren van tumorcellen.

Immunotherapie

De onderzoeksresultaten zijn onlangs gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Science Advances, met als titel ‘Functionele binding van PD1-liganden voorspelt de respons op anti-PD1-behandeling bij patiënten met kanker.’ Het onderzoek werd geleid door MD-PhD-student Bar Kaufman en masterstudent Orli Abramov, onder begeleiding van prof. Moshe Elkabets en prof. Angel Porgador van de Faculteit Gezondheidswetenschappen van de BGU, en in samenwerking met onderzoekers van het nabijgelegen Soroka-University Medical Center en Barzilai Medical Center in Ashkelon.

Bio-sensing technologie

De bio-sensing technologie, IcAR-PD1 genaamd, meet de bindende functionaliteit van PD1-liganden (PDL1 en PDL2) aan hun receptor PD1. Uit het onderzoek is gebleken dat het beoordelen van de functionaliteit van PD1-liganden een effectieve voorspeller is om te identificeren welke patiënten positief zullen reageren op anti-PD1 en baat zullen hebben bij deze behandeling.

In de toekomst kan de bioassay-technologie volgens het team gebruikt worden om reacties op andere ICI-therapieën te voorspellen en om op maat gemaakte, gepersonaliseerde ICI-behandelingsprotocollen te ontwikkelen. De belangrijkste voordelen van de IcAR-technologie zijn de nauwkeurigheid, gevoeligheid en logistieke eenvoud. Deze technologie maakt het mogelijk om grote hoeveelheden kankermateriaal te screenen zonder dat er verse biopsies of biologisch materiaal nodig zijn, waardoor het toegankelijk is voor medische zorg in Israël en daarbuiten. Door het oplossen van het logistieke knelpunt, wordt het diagnostische hulpmiddel voor artsen gemakkelijker in het identificeren van potentiële responders.

Game-changer

Porgador benadrukt dat de diagnostische test geen aanvullende biopsie vereist, omdat deze gebaseerd is op het gefixeerde tumorweefsel dat direct beschikbaar is voor kankerpatiënten vanuit de pathologieafdeling van hun medisch centrum. “De verwachting is dat de IcAR-technologie een game-changer zal zijn in de wereld van diagnostiek voor kankerbehandeling”, verklaarde Elkabets. “Het zal een nauwkeurige voorspelling mogelijk maken van de reactie van de patiënt op ICI-therapieën en heeft het potentieel om het leven van kankerpatiënten te verbeteren door effectieve behandelingsmogelijkheden op gepersonaliseerde wijze te identificeren.”

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Meisjes krijgen steeds vaker te maken met mentale problemen. Een nieuwe e-learning voor professionals én cliënten kan helpen bij een meer gendersensitieve behandeling en het vergroten van de autonomie van cliënten.
Nieuwe e-learning kan ggz-wachtlijsten verkorten
Het Ikazia Ziekenhuis stapt over naar vloeibare zuurstof waarmee het de CO₂ -uitstoot met 86 procent verminderd.
Ikazia kiest voor duurzaam en stapt over op vloeibare zuurstof
monsters
Medicatie testen in een orgaanmachine
toestemming
Campagne gegevensuitwisseling: geef toestemming (of niet)
Innovatieplatform samenwerking onderzoek oncologie
Innovatieplatform voor effectievere ontwikkeling kankermedicatie
tumorgraad
Nauwkeurige tumorgraad meting met machine-learning
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
Volg jij ons al?