Onderzoek: MHealth nog weinig in trek bij klinische proeven

30 mei 2017
Nieuws

Slechts 37 procent van de bedrijven die betrokken zijn bij klinische proeven gebruiken momenteel mHealth-technologieën, zo blijkt uit een recent onderzoek van KNect365. De respondenten gaven aan met name vier afzonderlijke technologieën te gebruiken. Meer dan twee derde (68%) van degenen die momenteel mHealth inzetten bij klinische studies, gebruiken mobiele apps. De helft geeft aan monitoring devices te gebruiken. Minder gangbaar zijn fitness trackers zoals FitBit of insulinepompen.

Hoewel het huidige gebruik van mHealth relatief laag is, beschouwen de bedrijven die mHealth wel gebruiken, dat zij daardoor beter presteren dan hun concurrenten. De helft is van mening dat ze boven het gemiddelde scoren of zij bedelen zichzelf een voortrekkersrol toe bij het implementeren van mHealth-technologieën, terwijl slechts 14 procent zichzelf onder het gemiddelde vindt scoren.

Ondanks het lage gebruik van mHealth bij kinische proeven is er binnen de medische sector wel consensus over het geloof dat mHealth in de toekomst wél een prominente plek zal innemen. Het gros van de respondenten, 94 procent, is voornemens mHealth op een bepaald moment te gaan implementeren. Dat percentage ligt hoger dan Big Data (86%) en cloudtechnologieën voor EMR-behandelingen (84%). Daarnaast beoordelen bedrijven het belang van het omarmen van mHealth als variërend van ‘matig’ tot ‘zeer belangrijk’.

Grote verschillen VS en Europa

Opvallend genoeg zijn het Amerikaanse bedrijven en organisaties die ver voor lopen op Europa. Ruim de helft (55%) van de Amerikaanse bedrijven en organisaties acht het zeer waarschijnlijk dat zij het gebruik van mHealth in de komende twee jaar zullen opvoeren. Voor Europese bedrijven en organisaties ligt dit percentage op 33 procent. In Noord-Amerika gebruikt 39 procent van de bedrijven en organisaties al mHealt-technologieën versus 31 procent in Europa.

De hogere frequentie van het gebruik in Noord-Amerika zorgt volgens de onderzoekers voor een hoger percentage dat aangeeft de mHealth-technologieën binnen korte termijn meer te gaan inzetten. Uit het onderzoek blijkt verder dat het voornaamste voordeel dat bedrijven zien voor de adoptie van mHealth-technologieën, zijn real-time data acquisitie (36%), gevolgd door hogere therapietrouw (30%) en de verbeterde kwaliteit van data (25%).

Als gevolg van de lage adoptie van en bekendheid met mHealth-technologieën leeft er bij bedrijven en organisaties nog een aantal zorgen. De beveiliging van data is de voornaamste zorg voor bijna een derde van de respondenten (32%), terwijl de integratie van mHealth (29%) en de weerstand van patiënten of artsen (23%) ook punten van aandacht zijn.

Impact regulering

Doorgaans wordt regelgeving gezien als rem op innovatie binnen de medische sector, maar het onderzoek wijst uit dat respondenten hier positief tegenover staan inzake klinische proeven. 90 procent van de bedrijven beoordeelt de impact van reguleringsinstanties op de implementatie van mHealth-technologieën als neutraal of positief.

Ook in dit geval zijn er grote verschillen tussen Noord-Amerika en Europa. In Europa ziet 9 procent van de bedrijven en organisaties regulering als iets negatiefs versus 16 procent in Noord-Amerika.