Onderzoek naar effect COVID-19 met hart-op-een-chip

Om de nog onbekende effecten van COVID-19 op het hart van patiënten te meten gaan onderzoekers gebruikmaken van een zogenoemd hart-op-een-chip. In de studie werken onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) samen met onderzoekers van de Universiteit Twente (UT). Het onderzoek wordt gesubsidieerd door de Topsector Life Sciences & Health.

Voor het onderzoek wordt gebruik gemaakt van bestaande hart-op-een-chip (hoec) modellen die gemaakt zijn van pluripotente stamcellen. Deze hoec’s worden ook ingezet voor het testen van potentiële medicijnen tegen COVID-19. En dan vooral welke effecten die medicijnen eventueel op het hart kunnen hebben. Het is op dit moment met name niet duidelijk waarom sommige COVID-19-patiënten ernstige hartschade vertonen.

Eerste resultaten binnen enkele maanden

Daarnaast wordt nog een tweede onderzoekslijn gevolgd. Daarvoor worden bestaande hart-op-een-chip modellen aangepast worden. Doel van dat onderzoek is meer kennis op te doen over whet effect van een infectie met het SARS-CoV2-virus op het hart.

Momenteel is, mede omdat de coronapandemie de reguliere zorg wereldwijd flink verstoord heeft, nog te weinig bekend over de effecten van mogelijke medicatie en behandelmethoden. Dat hindert de besluitvorming van zorgprofessionals.

De strategie om tijdens het onderzoek gebruik te maken van bestaande technologieën en meetmethoden betekent volgens de onderzoekers ook dat de eerste resultaten binnen enkele maanden al te verwachten zijn.

Ervaring met hart-op-een-chip

De UT heeft veel ervaring met het ontwikkelen van het hart-op-een-chip. Onderzoeker Verena Schwach boekte in 2019, nadat ze de benodigde funding via een crowdfundingsactie bij elkaar wist te verzamelen, veel vooruitgang. Begin dit jaar ontving UT-spinoff River Biomedics de ontwikkeling van een 3D-miniatuurhart en 3D-hartstrip de Take-Off fase 2 financiering van NWO en ZonMW.

Binnen het LUMC worden hartcellen al langer gebruikt om buiten het lichaam te kunnen meten welke effecten bepaalde stoffen hebben op de werking van die cellen. Vorig jaar slaagden LUMC wetenschappers er in apparatuur en software te ontwikkelen waarmee de drie eigenschappen van een kloppende hartcel tegelijkertijd en zeer nauwkeurig gemeten en geanalyseerd kunnen worden.

Bij het hart-op-een-chip onderzoek ten behoeve van COVID-19 weken de wetenschappers onder andere ook samen met River BioMedics en daarnaast ook met de LUMC-spinoff NCardia. Namens het LUMC is prof. Christine Mummery (Anatomie en Embryologie) als projectleider aangesteld. Verder werken ook dr. Richard Davis (Anatomie en Embryologie), ir. Berend van Meer (Anatomie en Embryologie), dr. Leonie van Meer (Interne Geneeskunde), dr. Antoine de Vries (Experimentele Cardiologie) en dr. Daniel Pijnappels (Experimentele Cardiologie) mee aan het hart-op-een-chip COVID-19 onderzoek.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wervelkolom
MST Introduceert nieuwste robot voor neurochirurgie
Kind in ziekenhuis
Studie naar ‘minder piepjes en alarmen’ op IC gehonoreerd
Innovaties Radiologie
Philips toont nieuwste innovaties op radiologieconferentie
duurzaamheid
Zorgaanbieders moeten samen richting geven aan duurzaamheid
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
Volg jij ons al?