Onderzoek naar implantaat voor herstel evenwicht

In het Maastricht UMC+ wordt onderzoek gedaan naar een implantaat waarmee uitval van het evenwichtsorgaan voorkomen kan worden. Uitval kan immers leiden tot duizeligheid, onstabiliteit, onzekerheid bij bewegen en zelfs onscherp zicht. Gedurende het onderzoek wordt het implantaat bij acht personen in het binnenoor geplaatst. Vervolgens zullen de proefpersonen een aantal weken deelnemen aan intensieve experimenten. Onlangs is het eerste implantaat bij een van de proefpersonen geactiveerd.

Het onderzoek, dat de naam VertiGO! draagt, betekent dat het Maastricht UMC+ (MUMC+) tot een van de eerste ziekenhuizen ter wereld behoort die de mogelijke werking van het implantaat voor het herstel van het evenwicht nader onderzoekt en test. Een van de redenen om aan het onderzoek deel te nemen was het feit dat de uitval van het evenwichtsorgaan, een aandoening die voor de buitenwereld niet altijd even zichtbaar is, een grote impact heeft op het dagelijkse leven van patiënten.

De initiatiefnemers van het onderzoek, MUMC+ en het universiteitsziekenhuis van Genève, werken al sinds 2012 aan de doorontwikkeling van het implantaat waarvan zij in dat jaar al een eerste prototype toonden.

Onderzoek ‘evenwicht’ implantaat

De acht deelnemende patiënten hebben allemaal last van uitval van beide evenwichtsorganen én gehoorproblemen. Zij worden voor het onderzoek voorzien van een gecombineerd kunstmatig gehoororgaan (cochleair implantaat, CI) en kunstmatig evenwichtsorgaan (vestibulair implantaat, VI). Die implantaten bestaan uit elektroden en een ontvanger die door een KNO-chirurg in het binnenoor geplaatst worden. De patiënten kunnen dagelijks gebruik maken van het CI, waardoor ze weer kunnen horen met het oor waarin het implantaat is geplaatst. Vervolgens gaan onderzoekers het VI, dat 3 dimensionele hoofdbewegingen omzet in elektrische zenuwstimulatie, uitgebreid in het ziekenhuis testen.

Het ‘aanzetten’ van het implantaat is maar een deel van de acties die nodig zijn om het evenwicht van een patiënt te herstellen. De eerste week van de testfase is nodig voor de juiste instellingen en het zorgvuldig testen van het implantaat en het VI. Daarna volgen drie stimulatieweken. Tijdens die periode bezoeken de patiënten dagelijks het laboratorium van de afdeling KNO. Daar doen zij oefeningen zoals wandelen op een loopband, draaien in een speciale stoel en fysieke oefeningen in de fysiotherapiezaal. Zo brengen de onderzoekers de werking van het nieuwe implantaat nauwkeurig in kaart.

Een van de deelnemende patiënten, Alonda van Toor, heeft samen met de patiëntenvereniging ‘De negende van’ een documentaire over haar traject gemaakt.

De documentaire over het ‘evenwicht herstellende implantaat’

Eerste resultaten in 2023

“De deelnemers aan ons onderzoek behoren tot de eerste patiënten in Europa die dit nieuwe implantaat krijgen. Dat is een bijzondere stap. In de eerste plaats omdat het mogelijk hun evenwichtsproblemen kan herstellen. Maar ook omdat ze bijdragen aan een mogelijke oplossing voor veel mensen met dezelfde problemen.

Maar voor het zo ver is moeten we nog een aantal stappen zetten: als de resultaten van deze studie, die we in 2023 verwachten, laten zien dat dagelijks gebruik effectief en veilig is, willen we ook onderzoeken hoe het gebruik van het VI buiten het ziekenhuis verloopt”, aldus KNO-arts en vestibuloloog dr. Raymond van de Berg die de studie coördineert.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?