Onderzoek naar inzet VR bij PICS klachten

Een behandeling op de Intensive Care is zowel voor naasten als patiënten een ingrijpende gebeurtenis. Patiënten die na de behandeling herstellen lopen het risico op het zogenoemde Post Intensive Care Syndroom, PICS. Het IJsselland ziekenhuis gaat, samen met acht andere ziekenhuizen uit de regio, onderzoek doen naar het effect van een Intensive Care-specifieke Virtual Reality interventie op het eventueel verminderen van PICS klachten.

Voor patiënten die op de IC behandeld zijn, kunnen met name de psychische klachten die ontstaan door het Post Intensive Care Syndroom (PICS) een negatief effect hebben op de kwaliteit van leven. Er is echter nog geen bewezen effectieve behandeling hiervoor beschikbaar. Wel zijn er veelbelovende initiatieven voor het verwerken van het PICS, zoals het post-IC dagboek dat inmiddels al bij diverse ziekenhuizen zijn intrede gedaan heeft.

VR onderzoek IJsselland

Met de VR-interventie zoals die nu onderzocht wordt door het IJsselland en acht ziekenhuizen in de regio, worden patiënten virtueel teruggebracht naar de Intensive Care waar zij gelegen hebben. Tijdens de interventie krijgen zij uitleg over de behandeling die zij daar hebben gekregen.

Voor het onderzoek heeft het IJsselland ziekenhuis een speciale Virtual Reality Film ontwikkeld. Binnen het onderzoek wordt gekeken of de inzet van VR kan bijdragen, en zo ja in hoeverre, aan het verminderen van de psychische klachten en een verbetering van de kwaliteit van leven bij patiënten die aan het PICS leiden.

Daarnaast wordt onderzocht op welk moment de interventie het beste kan worden ingezet: vrijwel direct, binnen twee weken. nadat de patiënt op de IC ontslagen is, of tijdens een bezoek aan de nazorg polikliniek, drie maanden na het ontslag van de IC.

Virtueel terug naar de IC

PICS is geen nieuwe aandoening, maar wel een die met name tijdens de coronapandemie, toen vele duizenden patiënten soms wekenlang op de IC behandeld werden, veel vaker voorkwam en komt. De inzet van Virtual Reality voor het verwerkingsproces van een (langdurige) IC-opname werd dan ook al tijdens de coronapandemie in diverse ziekenhuizen gebruikt.

Door de patiënt met een VR-bril virtueel mee terug te nemen naar de IC, en rustig uit te leggen wat er daar allemaal om hen heen gebeurde, wordt een poging gedaan om de verwarrende en negatieve herinneringen die de patiënt aan de IC-opname overgehouden heeft, te ‘vervangen’.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?