Search
Close this search box.
Search

Onderzoek naar meerwaarde beeldgeleide chirurgie

In de topsport worden bewegingen van sporters tot in detail bestudeerd om beter te worden zodat de lat steeds hoger gelegd kan worden. Die methode wordt nu ook toegepast in de chirurgie. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) maken gebruik van bewegingsanalyses voor chirurgen. Doel van deze analyses is er achter te komen welke operatietechnieken, zoals beeldgeleide chirurgie, van meerwaarde zijn voor de patiëntenzorg.

Op de operatiekamer vertrouwen chirurgen, met name ook voor complexe ingrepen, steeds meer op geavanceerde instrumenten zoals de operatierobot en (3D) systemen die de chirurgen ondersteunen bij het vinden van ziek weefsel, zoals moeilijk te detecteren tumoren. Technisch gezien is er binnen de chirurgie nog veel meer mogelijk. De vraag is echter welke technologie de patiënt het meeste baat.

“We kunnen vaak aantonen dat een nieuwe chirurgische techniek potentie heeft, maar aantonen dat de techniek de zorg daadwerkelijk verbetert blijkt een uitdaging en duurt vaak jaren”, vertelt hoogleraar Moleculaire beeldvorming Fijs van Leeuwen. “Daarnaast werkt elke chirurg net iets anders en ook het ruimtelijk inzicht verschilt per chirurg. Dit kan invloed hebben op het succes van een techniek”, aldus Jos van der Hage, hoogleraar Chirurgische opleiding.

Topsport onderzoek voor chirurgen

Dit is de reden dat de onderzoekers voor het eerst bewegingsanalyse in combinatie met beeldgeleide chirurgie ingezet hebben. “In de topsport is het tegenwoordig standaard dat de bewegingen van atleten tot in detail geanalyseerd worden. Ze doen dit om te kijken welke technologieën voor de meest efficiënte techniek zorgen, denk aan de klapschaats. Maar ze kijken ook hoe atleten zo efficiënt mogelijk kunnen bewegen om bijvoorbeeld net een paar seconden sneller te zijn”, vertelt van Leeuwen.

“Deze concepten kunnen we gebruiken om de impact van de door het LUMC geproduceerde prototypes te evalueren”, legt Jerry van der Ploeg, hoofd Ontwikkeling – Instrumentele Zaken, uit.

Meerwaarde beeldgeleide chirurgie

De onderzoekers hebben chirurgen tijdens experimenten geanalyseerd met als doel te zien welke meerwaarde beeldgeleide chirurgie heeft bij een operatie waar gebruik gemaakt wordt van een operatierobot. “Uit onze experimenten blijkt dat beeldgeleide chirurgietechnieken een positief effect hebben op de besluitvorming van de chirurg. Dat betekent dat we nu meten dat de technieken daadwerkelijk de chirurg naar een voor het oog onzichtbaar doel kunnen sturen. De integratie van detectoren met chirurgische instrumenten maakt vervolgens de handelingen van de chirurg efficiënter. Hiermee bedoelen we dat de chirurg met minder handelingen zijn of haar taak kan volbrengen”, aldus de onderzoekers.

Deze concepten worden, behalve in de huidige studie, ook ingezet bij de analyse van verschillende beeldgeleide interventietechnieken en voor het opzetten van chirurgische trainingsprogramma’s. Zo draagt ons onderzoek niet alleen bij aan het verbeteren van de chirurgische zorg, maar speelt het ook een belangrijke rol in het opleiden van nieuwe generaties chirurgen”, zegt van der Hage.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?