Onderzoek naar zorg op afstand voor Parkinson

Parkinson patiënten die behandeld worden in het Elkerliek en het Zuyderland Medisch Centrum kunnen de zorg waarvoor ze vroeger naar het ziekenhuis moesten, nu ook thuis ontvangen. De twee ziekenhuizen zetten daarvoor een speciale app, de Sanacoach Parkinson, in. Daarnaast doen zij ook wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van deze e-health (thuiszorg) oplossing voor mensen die met Parkinson kampen.

Normaliter moeten Parkinson patiënten met enige regelmaat naar het ziekenhuis komen. Op de polikliniek bespreken zijn met de neuroloog hoe zij het verloop van de ziekte de periode daarvoor ervaren hebben. De periodieke controles zijn weliswaar noodzakelijk, maar tegelijkertijd vaak een belastende onderneming voor patiënten die met deze degeneratieve ziekte te maken hebben.

Parkinson zorg op afstand

Met behulp van de Parkinsoncoach app kunnen de patiënten die daarvoor in aanmerking komen, en dat zelf ook willen, hun ervaringen via een app bijhouden. Indien nodig kan via de app ook contact gelegd worden met de zorgverleners in het ziekenhuis. De e-health toepassing bevat daarnaast ook educatie modules die zij kunnen volgen.

In het ziekenhuis kunnen de betreffende patiënten op afstand gemonitord worden, waardoor goede zorg gegarandeerd blijft. Uiteraard kunnen patiënten, wanneer dat nodig blijkt, nog altijd ook fysiek naar het ziekenhuis komen. De eerste ervaringen met de app leren echter dat het aantal fysieke bezoeken een stuk lager ligt.

Wetenschappelijk onderzoek

Een van de drijvende krachten achter de ontwikkeling van de Parkinsoncoach is het Zuyderland Medisch Centrum. Inmiddels is het ziekenhuis ook al gestart met een wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van deze e-health toepassing. Doel van dat onderzoek is om te bepalen wat de effecten op de geleverde kwaliteit van zorg en de toegankelijkheid ervan zijn en of de inzet van de coach ook kosten-effectief is. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de ontwikkelingen in de zorgsector. De personeelstekorten en de almaar groeiende zorgvraag, nopen naar nieuwe, innovatieve, oplossingen om de zorg ook in de toekomst bereikbaar én betaalbaar te houden.

Via de Duurzame Coalitie tussen het Zuyderland en zorgverzekeraar CZ werd gezocht naar andere ziekenhuizen die aan het onderzoek wilden deelnemen. Die interesse werd al snel gevonden in het Elkerliek. Vanaf januari 2022 krijgen hier de eerste patiënten met de ziekte van Parkinson ook de coach aangeboden.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?