Onderzoek: Positief rendement geeft mobiele health strategie een boost

15 november 2016
Nieuws
Red Hat vroeg onderzoeksfirma Vanson Bourne om onderzoek te doen onder 200 IT-managers uit de publieke en private zorgsector in de Verenigde Staten, Groot Brittanie, Frankrijk en Duitsland. De grootste drijfveren achter de appindustrie blijken:

  1. Het verbeteren van de productiviteit voor organisaties in de gezondheidszorg. (63 % van de Amerikaanse ondervraagden);
  2. Vraag van de zorgaanbieder naar betere betrokkenheid en patiëntenzorg. (60%  van de Amerikaanse ondervraagden); en
  3. Vraag van patiënten en verzekerden naar mobiele apps (56% van de ondervraagden).

Het rapport stelt ook dat de derde categorie waarschijnlijk de vraag naar het verbeteren van de interne efficiency in de komende 12 maanden gaat overtreffen.

De meerderheid van apps in de VS worden aangeboden aan artsen (59%), gevolgd door patiënten/verzekerden (55%) en technici (44%), zo zegt het onderzoek. De Europese deelnemers aan het onderzoek laten iets anders zien. Hier wordt de meerderheid van de apps aangeboden aan medewerkers van farmaceutisch onderzoek (53%), gevolgd door patiënten/verzekerden (46%) en artsen (43%).

Het onderzoek naar mobiele gezondheidsapps zal volgend jaar met 56% stijgen. De categorie met het grootste marktpotentieel in de komende vijf jaar is “bewaking op afstand” om de communicatie tussen arts en patiënt te ondersteunen, volgens een rapport van Research2Guidance.

Één van de grootste zorgen is altijd de beveiliging rondom mobiele gezondheidsapps geweest, vooral waar het gaat om de patiënteninformatie. Zo’n 98% van de door Red Hat ondervraagden zeggen dat de beveiliging hun primaire belang heeft. Volgens het onderzoek kan dit in enkele prioriteiten worden samengevat, waaronder data-encryptie van back-endsystemen van het apparaat (30%) en HIPAA compliance (29%). Hoewel organisaties in de gezondheidszorg de ontwikkeling van nieuwe apps graag verhogen, worden de budgetten hiervoor slechts met 15,5% verhoogd. Dit is inclusief de kosten voor het onderhouden en updaten van de bestaande apps.