Onderzoekers ontwikkelden mobiele diagnosetool voor Zika-virus

22 maart 2017
Nieuws
De mobiele diagnosetool die door de onderzoekers van Sandia National Laboratories werd ontwikkeld is in staat tests uit te voeren zonder de noodzaak tot het bewerken van bloed-, urine- of speekselmonsters. Daarnaast is het apparaat. In plaats daarvan maakt het apparaat gebruik van algorithmen om ziektes vast te stellen. Het proces neemt in totaal zo’n 30 minuten in beslag.

In tegenstelling tot traditionele diagnosemethoden is de nieuwe methode niet alleen vele malen energiezuiniger en compacter, maar ook veel goedkoper. Het mobiele testlab plus de bijbehorende app kosten 100 dollar. De traditionele diagnoseapparatuur om ziektes als Zika en knokkelkoorts op te sporen hebben volgens de onderzoekers een prijskaartje van zo’n 20.000 dollar.

Het Zika-virus wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Volgens het RIVM wordt infectie met Zika-virus vooral vastgesteld bij mensen die het virus in het buitenland hebben opgelopen. Tot 1 november 2016 is bij ruim 95 reizigers een Zika-virusinfectie vastgesteld, waaronder een klein aantal zwangere vrouwen. Waarschijnlijk zijn er veel meer mensen besmet geraakt, want maar een op de vijf mensen krijgt daadwerkelijk klachten na een besmetting. Na 1 november 2016 is een meldingsplicht voor Zika-virusinfectie van kracht.

In 2015 en 2016 was er sprake van een grootschalige uitbraak van het Zika-virus in Brazilië. Deze uitbraak verspreidde zich over verschillende landen in Zuid- en Midden-Amerika.