Search
Close this search box.
Search

Onderzoekers ontwikkelen baarmoeder voor prematuur geboren baby’s

Amerikaanse onderzoekers van het Children's Hospital of Philadelphia hebben een baarmoeder nagebootst waardoor de overlevingskans van prematuur geboren baby’s kan worden verhoogd. In de VS alleen al worden jaarlijks zo’n 30,000 baby’s in kritieke toestand te vroeg geboren, gemiddeld tussen de 23 en 26 weken na de start van de zwangerschap.

Tijdens een onderzoek met lammeren wisten wetenschapper de baarmoeder en de placenta dusdanig na te bootsen waardoor premature baby’s in staat bleken organen, waaronder de longen, te ontwikkelen. De lammeren waren in fysiologisch opzicht het equivalent van prematuur geboren baby’s tussen de 23 en 26 weken oud. Met name de longontwikkeling liep nagenoeg synchroon.

Doorgaans wegen prematuur geboren baby’s tussen de 23 en 26 weken zo’n 500 gram en zijn de longen meestal niet in staat om lucht te verwerken waardoor de overlevingskans minimaal is. De overlijdensratio ligt op 70 procent en baby’s die de kritieke periode overleven, lopen op latere leeftijd het risico te maken te krijgen met lichamelijke beperkingen of invaliditeit.

Vruchtwater uit lab

In totaal werkten de onderzoekers drie jaar aan de oplossing waarbij het eerste prototype bestond uit een glazen incubatortank. De huidige versie is een zak die wordt gevuld met vruchtwater afkomstig uit het laboratorium. De bloedvoorziening gaat, net als bij een ongeboren baby, via de navelstreng waarbij het hart van de baby zelf voor de bloedcirculatie zorgt.

De onderzoekers zijn van plan de oplossing verder te ontwikkelen zodat deze ook kan worden ingezet bij baby’s. Deze week werd de volledige onderzoeksresultaten gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

###Philidelphia U###

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?