Search
Close this search box.
Search

Onderzoekers ontwikkelen contactlens voor opsporen diabetes

Onderzoekers aan de Oregon State University (OSU) hebben een transparante biosensor ontwikkeld die op een normale contactlens kan worden geplaatst. Op deze manier kan de sensor data onttreken op basis waarvan kan worden geanalyseerd om ziektesymptomen te detecteren. Zo kan bijvoorbeeld worden gezien of de bloedspiegel te laag is of dat organen niet goed functioneren.

De onderzoekers van de OSU waren in eerste instantie op zoek naar een oplossing om diabetici te helpen. Het is tegenwoordig mogelijk om de aandoening 24/7 te monitoren via electroden die onder de huid worden geplaatst, maar dit is in veel gevallen een pijnlijk proces waarbij huidirritaties en infecties kunnen optreden.

De bedoeling is om de technologie door te ontwikkelen met behulp van de hogeresolutie IGZO-schermtechnologie die ook wordt gebruikt in onder meer smartphones en tablets. De onderzoekers schatten dat er meer dan 2.500 biosensoren in een IGZO contact lens met een oppervlakte van 1 mm2. Momenteel zit de biosensor nog in de ontwikkelfase en is deze nog niet op een contactlens geplaatst.

De lens doet denken aan de slimme contactlens van Novartis en Google waarmee diabetici hun glucoseniveau in de gaten kunnen houden. De lens verzamelt informatie over het glucoseniveau via miniatuurelektronica – chips en sensoren. De lens wordt bij Google onderzocht door Alphabet’s life sciences unit Verily.

###biosensor###

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?