Onderzoekers ontwikkelen contactlens voor opsporen diabetes

Onderzoekers aan de Oregon State University (OSU) hebben een transparante biosensor ontwikkeld die op een normale contactlens kan worden geplaatst. Op deze manier kan de sensor data onttreken op basis waarvan kan worden geanalyseerd om ziektesymptomen te detecteren. Zo kan bijvoorbeeld worden gezien of de bloedspiegel te laag is of dat organen niet goed functioneren.

De onderzoekers van de OSU waren in eerste instantie op zoek naar een oplossing om diabetici te helpen. Het is tegenwoordig mogelijk om de aandoening 24/7 te monitoren via electroden die onder de huid worden geplaatst, maar dit is in veel gevallen een pijnlijk proces waarbij huidirritaties en infecties kunnen optreden.

De bedoeling is om de technologie door te ontwikkelen met behulp van de hogeresolutie IGZO-schermtechnologie die ook wordt gebruikt in onder meer smartphones en tablets. De onderzoekers schatten dat er meer dan 2.500 biosensoren in een IGZO contact lens met een oppervlakte van 1 mm2. Momenteel zit de biosensor nog in de ontwikkelfase en is deze nog niet op een contactlens geplaatst.

De lens doet denken aan de slimme contactlens van Novartis en Google waarmee diabetici hun glucoseniveau in de gaten kunnen houden. De lens verzamelt informatie over het glucoseniveau via miniatuurelektronica – chips en sensoren. De lens wordt bij Google onderzocht door Alphabet’s life sciences unit Verily.

###biosensor###

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?