Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Online-cursus over gezondheid na zwangerschap

Het UMCG biedt, in samenwerking met de RUG, sinds kort een gratis online cursus over de gezondheid na de zwangerschap aan. De cursus, ‘Gezondheid na je zwangerschap’, is bedoeld voor vrouwen die zwanger zijn, een zwangerschap plannen of net een baby gekregen hebben. De online cursus start op 20 januari en in vier weken komen diverse gezondheidsaspecten aan bod.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Een zwangerschap en bevalling kunnen meer impact op de gezondheid hebben dan verwacht. Het volgen van de online cursus kan voorkomen dat vrouwen na een bevalling onnodig lang met klachten blijven rondlopen.

Zelf helpen of professionele hulp

Een van de onderwerpen van de cursus is het leren om jezelf te helpen, maar ook te herkennen wanneer het inschakelen van professionele hulp van een huisarts of verloskundige nodig is. Daarnaast worden ook diverse fabels en misvattingen over de gezondheid van vrouwen na de bevalling besproken. En, ook niet onbelangrijk, fysieke klachten als urine- en ontlastingsincontinentie, angsten of depressie en het weer beginnen met bewegen en seks na de zwangerschap.

Vrouwen kunnen tijdens de cursus ervaringen delen met anderen. De inhoud van de cursus is grotendeels gebaseerd op ervaringsverhalen van vrouwen om deze zo goed mogelijk te laten aansluiten op de behoefte van de doelgroep. De cursus is ook waardevol voor verloskundigen en andere zorgprofessionals die met zwangere of bevallen vrouwen te maken hebben.

De inzet van technologische, en online, hulpmiddelen om de gezondheid van vrouwen tijdens en na de zwangerschap beter te monitoren en verbeteren is niet nieuw. In 2018 toonde een promotieonderzoek aan dat het gebruik van een computermodel dat het risico op zwangerschapsdiabetes en -vergiftiging al vroeg in de zwangerschap kan voorspellen, is in de praktijk succesvol was.

Vier zwangerschap thema’s

De cursus is verdeeld in vier delen. Elke week wordt een bepaald thema behandeld en dient de cursist een aantal taken te vervullen. Per thema kost dat maximaal een uur en de taken kunnen eventueel verspreid door de week uitgevoerd worden. De cursus is online voor iedereen en overal toegankelijk.

De cursus is door de afdeling Gezondheidswetenschappen van het UMCG samen met de Verloskunde Academie Groningen, de afdeling Huisartsgeneeskunde van het UMCG en het Centrum voor Informatie Technologie van de Rijksuniversiteit Groningen vertaald en aangepast op de Nederlandse situatie.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen