Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Online keuzekaarten stimuleren samen beslissen

Samen beslissen is een van de speerpunten voor toekomstbestendige zorg. Patiënten wachten niet meer alleen rustig af wat de arts of specialist voor hen beslist, maar nemen ook zelf steeds vaker het voortouw, praten mee en beslissen samen met de arts over het beste behandeltraject. Samen beslissen betekent ook samen goed geïnformeerd worden. Als extra hulpmiddel voor arts en patiënt zijn op thuisarts.nl nu 49 online keuzekaarten beschikbaar.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Patiënten worden steeds mondiger. Een ontwikkeling die door vrijwel alle zorgverleners toegejuicht wordt. Voor patiënten is online al heel veel informatie te vinden over ziektes, verschijnselen en bijwerkingen. Om te voorkomen dat zij verkeerd geïnformeerd worden, is het belangrijk de informatievoorziening goed te structureren. Veel zorginstellingen bieden daarvoor zowel online als offline de nodige voorzieningen.

Toch bleek enkele maanden geleden, uit onderzoek van het Nivel, dat samen beslissen in de praktijk nog vaak lastig is. Met name omdat patiënten zich toch nog niet altijd betrokken voelen bij het kiezen voor een behandeling. Dat is nu precies waar de keuzekaarten in beeld komen.

Keuzekaarten op thuisarts.nl

Thuisarts.nl is voor wat betreft de online informatievoorziening naar zowel patiënten als artsen al lang geen onbekende meer. Daar vinden patiënten betrouwbare, door artsen samengestelde, informatie over honderden aandoeningen, van aambeien tot zwangerschapsdiabetes. Nieuw op thuisarts.nl zijn de keuzekaarten. Die worden ontwikkeld door het NHG samen met medisch specialisten en patiëntenorganisaties. Inmiddels staan er al een kleine 50 online.

Op een keuzekaart vinden arts en patiënt een onafhankelijk overzicht van alle behandelingen. Die informatie helpt zowel de patiënt als arts om samen een weloverwogen keuze te maken voor de behandeling die het best past bij de patiënt. Naar het gebruik van de keuzekaarten is binnen ziekenhuizen al onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat bijna 90 procent van de artsen die er gebruik van maken, de keuzekaarten bij collega’s aanbevelen.

Van keuzetabel naar keuzekaart

Voordat de online keuzekaarten ontstonden, konden huisartsen beschikken over zogenoemde keuzetabellen. Voor medisch specialisten waren dat de consultkaarten. Die twee ‘initiatieven’ zijn nu dus verenigd in de keuzekaarten. Deze online kaarten worden ontwikkeld op basis van de meest recente wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen en de informatiebehoefte van patiënten.

In gesprekken met patiënten waarbij de keuzekaarten gebruikt worden, komen alle voor- en nadelen van beschikbare behandeltrajecten en andere opties aan bod. Dat geeft zowel arts als patiënt een compleet beeld van alle mogelijkheden. Een groot voordeel is dat de arts ook precies weet wat een patiënt belangrijk vindt.

“Ook mogelijkheden die op dit moment (nog) niet of niet meer aan de orde zijn, worden meegenomen, waardoor we geen opties over het hoofd zien. En dat merk je daarna ook nog, doordat patiënten beter zijn geïnformeerd, zekerder zijn van hun besluit en later bijvoorbeeld ook minder vaak terugkomen met vragen of twijfels”, aldus Huisarts Lia Boelman.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen