Online lessen over mentale gezondheid voor basisschoolkinderen

11 juni 2024
GGZ
Nieuws

Klinisch psychologen van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) hebben samen met Openbare Basisschool De Tandem uit Oud-Beijerland en de EUR Studio een online lessenserie voor basisschoolleerlingen gemaakt over mentale gezondheid en het brein. Via deze lessenserie willen de psychologen kinderen meer leren over bijvoorbeeld angst, concentratie, eten en bewegen, en tegelijkertijd enthousiast te maken over wetenschap. Er zijn drie lessen van een half uur die gratis online beschikbaar zijn.

In de lessenserie leren kinderen dat iedereen weleens bang is, wat je kunt doen als je je niet goed kunt concentreren en welke invloed eten en bewegen op je schoolprestaties hebben. Om kinderen meteen ook een inkijkje te geven in de wereld van de wetenschap, wordt in de lessen ook uitgelegd hoe de onderzoekers dit allemaal te weten zijn gekomen.

De thema’s die worden behandeld in de drie lessen zijn stuk voor stuk thema’s die worden onderzocht bij de afdeling Klinische Psychologie aan de EUR. De lessenserie is bedoeld voor leerlingen uit groep 6 t/m groep 8. In de lessen wordt op een toegankelijke manier verteld over mentale gezondheid en uitgelegd wat de hersenen allemaal doen.

Interactieve oefeningen

Het zijn overigens niet alleen maar luisterlessen. Om de kinderen actief bij de lesstof te betrekken, zijn er diverse oefeningen beschikbaar die onderwijzers kunnen gebruiken om de lessen voor te bereiden en af te sluiten. En hoewel de lessen prima als losse lessen in het curriculum kunnen worden opgenomen, vormen ze ook een mooie introductie als er een wetenschapper in de klas komt. Maar er is ook een ‘handleiding voor wetenschappers’, die wetenschappers kunnen gebruiken om zelf een les te maken over hun eigen onderzoek.

Het project is gefinancierd door de Department of Psychology, Education and Child Studies van de EUR en door het Healthy Start-programma binnen de Convergence Alliantie, waarin de TU Delft, de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus MC hun krachten bundelen. Dit programma zet zich ervoor in om toekomstige generaties een gezondere start in het leven te geven.

Super Chill-app

De lessenreeks sluit mooi aan bij de gratis en reclamevrije Super Chill app, die is ontwikkeld om de mentale veerkracht van basisschoolkinderen te bevorderen. Deze app bevat allerlei toegankelijke ritueeltjes, bewegings- en kalmeringsoefeningen die kinderen elke dag kunnen toepassen. Het taalgebruik in de app is ook afgestemd op jonge kinderen. Zo wordt er niet gesproken over mentale weerbaarheid, maar over ‘superkrachten in je hoofd’. En mindfulness wordt ‘koppie erbij’. Via leuke oefeningen helpt de app kinderen alle dagelijkse prikkels en uitdagingen van het leven met een fris en rustig hoofd aan te gaan.