Online revalidatie verkort blessuretijd

De automatisering van de zorg heeft ook de fysiotherapie bereikt. Al vijfhonderd fysio- en oefentherapeuten bieden online bewegingstherapie aan. Het gevolg is hogere therapietrouw van patiënten, minder verzuim en lagere zorgkosten.

Hoe belangrijk fysiotherapie is blijkt wel uit de cijfers. Bijna een kwart van de Nederlanders die wordt behandeld voor lichamelijke klachten kan hierdoor niet werken. Bij een herstelperiode van langer dan 45 dagen keert de helft zelfs niet meer terug naar het werk, blijkt uit onderzoek van online revalidatieplatform Physitrack uitgevoerd door Panelwizard.

Datzelfde onderzoek laat zien dat de reguliere fysiotherapie onvoldoende bijdraagt aan snel herstel van patiënten. Dat ligt vooral aan de hoge drempel die patiënten ervaren. Ze lopen vaak te lang door met een klacht uit angst voor hoge behandelkosten. Sinds fysiotherapie uit de basisverzekering is geschrapt, vermijdt een derde van de Nederlanders deze zorg. Hierdoor worden de behandeltrajecten juist langer en wordt de zorg duurder, waarschuwt de Koninklijk Nederlands genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

Ook bij mensen die al onder behandeling zijn voor een blessure, verloopt het herstel vaak moeizaam. Dat komt doordat twee derde van de mensen die met een sport- of arbeidsgerelateerde klacht bij een therapeut loopt, de voorgeschreven thuisoefeningen niet uitvoert, aldus Physitrack.

Voortgang volgen
De meeste mensen vergeten de oefeningen te doen of maken er geen tijd voor vrij, waardoor klachten uiteindelijk verergeren. Anderen laten de oefeningen lopen omdat ze die te pijnlijk vinden of niet goed weten hoe ze die moeten uitvoeren. Ook de angst om klachten te verergeren werkt het herstel tegen.

Om de drempel naar de therapeut te verlagen, de zorgkosten te drukken en mensen te stimuleren om aan hun gezondheid te werken, kan ict helpen. Automatisering heeft weliswaar de bedrijfsvoering van de fysiotherapeut al bereikt, maar de behandeling zelf nog niet. Het online platform Physitrack is recent in dat gat gesprongen. Via oefenprogramma’s en instructievideo’s die via de computer, tablet of smartphone te volgen zijn, kunnen patiënten op elk gewenst tijdstip aan hun herstel werken. De fysiotherapeut kan de patiënt volgen die thuis zijn oefeningen doet en blijft zo op de hoogte van de voortgang. Ook buiten de contacturen in de praktijk.

Efficiëntere contacturen
Via het online revalidatieplatform houdt de therapeut niet alleen de voortgang van de patiënt beter in de gaten, maar vergroot ook de therapietrouw van de patiënt. Patiënten die hun oefeningen niet doen, krijgen per sms een herinnering. Na afloop van de oefeningen geeft de patiënt aan hoe de sessie is verlopen. De behandelaar kan bijsturen waar nodig op basis van de aangegeven pijnniveaus.

Inmiddels hebben 500 fysio- en oefentherapeuten het handgeschreven papiertje met oefeningen verruild voor het online revalidatieplatform. Zo ook het landelijke interventie- en adviesbedrijf Fysergo dat bestaat uit circa 70 eigen professionals en een netwerk van 140 re-integratiecentra. Fysergo laat met Physitrack medewerkers snel terugkeren op de werkvloer. De online instructievideotheek van het platform bevat zeshonderd oefeningen, waarmee patiënten aan hun eigen herstel kunnen werken. Fysergo is een groot voorstander van e-health tools omdat deze ondersteuning bieden in het zelfstandig werken aan inzetbaarheid en vitaliteit. In combinatie met face-to-face begeleiding ziet Fysergo met Physitrack het nemen van eigen initiatief en verantwoordelijkheid in het revalidatieproces toenemen en dus de zelfredzaamheid van patiënten vergroten.

Effectiviteitsmeting
Sinds kort heeft het platform een nieuwe toepassing zodat therapeuten zelf video’s kunnen uploaden voor ziektebeelden die weinig voorkomen. De effectiviteit van de behandelingen bij de patiënten wordt gemeten met PROMs (Patient Reported Outcome Measures). Dit zijn vragenlijsten waarin patiënten zelf aangeven of ze een verbetering ervaren ten opzichte van het begin van de behandeling. Met de verzamelde data worden verdere mogelijkheden van het online revalidatieplatform verkend.

Meer informatie vindt u op: www.physitrack.nl

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?