Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Online training moet vrouwen helpen bij urineverlies

Het Nijmeegse Radboudumc is een groot onderzoeksproject gestart naar urineverlies bij vrouwen. dat heet het universitair ziekenhuis bekend gemaakt. Lotte Firet, huisarts in opleiding en onderzoeker, hoopt dat vrouwen die last hebben van urineverlies geholpen kunnen worden met een online training. Dergelijke trainingen worden steeds vaker ingezet omdat zij makkelijker toegankelijk, laagdrempelig en anoniem zijn.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Afhankelijk van de leeftijd heeft ongeveer 1 op de 4 vrouwen last van een vorm van urineverlies. Er bestaan verschillende typen urineverlies, ook wel urine incontinentie genoemd.

  • Stress-incontinentie is het verlies van urine bij inspanning zoals bij hoesten, niezen, lachen, tillen, traplopen of sporten. Het probleem hierbij is de zwakte van de bekkenbodemspier.
  • Een andere vorm is aandrang-incontinentie, ook wel urge-incontinentie genoemd, waarbij er een plotselinge sterke aandrang is om te plassen. De plas kan niet opgehouden worden tot het toilet is bereikt.

Vermindering urineverlies

De online training, ‘Baas over je blaas’, is bedoeld voor die eerste groep, vrouwen die last hebben van stress-incontinentie. Uit eerder Zweeds onderzoek is volgens het Radboudumc gebleken dat een dergelijke training met bekkenbodemspier- oefeningen bij 2 op de 3 vrouwen het urineverlies sterk doet verminderen of doet stoppen.

Daarom gaat het Radboudumc de training nu in Nederland aanbieden. Daarbij wil het ziekenhuis onderzoeken of dit ook een geschikte behandeling is voor Nederlandse vrouwen met zogeheten stress-incontinentie.

Online training wegens schaamte

Waarom een online training? Omdat veel vrouwen die last hebben van urineverlies hiermee niet naar een huisarts gaan. Bijvoorbeeld omdat zij zich schamen, omdat ze denken dat het erbij hoort na hun bevalling of omdat ze ouder worden. Volgens Lotte Firet betekent dit dat deze vrouwen onnodig lang met hun klacht rondlopen en geen behandeling krijgen.

Ook de huisartsen zelf geven niet altijd de juiste behandeling, stelt Firet. Daarom is het volgens haar nodig om de behandeling voor urineverlies anders aan te bieden en dat doen we met deze internet training. Vrouwen kunnen hieraan meedoen zonder dat zij naar een hulpverlener hoeven te gaan en zij kunnen de training thuis, in hun eigen tijd en op hun eigen tempo volgen.

Het programma bestaat uit acht stappen waarin vrouwen knijpoefeningen leren en andere praktische tips krijgen om de kracht van de bekkenbodemspier te trainen en zo het urineverlies te doen stoppen. Deelnemers kunnen zich aanmelden op https://baasoverjeblaas.nl.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen