Search
Close this search box.
Search

Online training moet vrouwen helpen bij urineverlies

Het Nijmeegse Radboudumc is een groot onderzoeksproject gestart naar urineverlies bij vrouwen. dat heet het universitair ziekenhuis bekend gemaakt. Lotte Firet, huisarts in opleiding en onderzoeker, hoopt dat vrouwen die last hebben van urineverlies geholpen kunnen worden met een online training. Dergelijke trainingen worden steeds vaker ingezet omdat zij makkelijker toegankelijk, laagdrempelig en anoniem zijn.

Afhankelijk van de leeftijd heeft ongeveer 1 op de 4 vrouwen last van een vorm van urineverlies. Er bestaan verschillende typen urineverlies, ook wel urine incontinentie genoemd.

  • Stress-incontinentie is het verlies van urine bij inspanning zoals bij hoesten, niezen, lachen, tillen, traplopen of sporten. Het probleem hierbij is de zwakte van de bekkenbodemspier.
  • Een andere vorm is aandrang-incontinentie, ook wel urge-incontinentie genoemd, waarbij er een plotselinge sterke aandrang is om te plassen. De plas kan niet opgehouden worden tot het toilet is bereikt.

Vermindering urineverlies

De online training, ‘Baas over je blaas’, is bedoeld voor die eerste groep, vrouwen die last hebben van stress-incontinentie. Uit eerder Zweeds onderzoek is volgens het Radboudumc gebleken dat een dergelijke training met bekkenbodemspier- oefeningen bij 2 op de 3 vrouwen het urineverlies sterk doet verminderen of doet stoppen.

Daarom gaat het Radboudumc de training nu in Nederland aanbieden. Daarbij wil het ziekenhuis onderzoeken of dit ook een geschikte behandeling is voor Nederlandse vrouwen met zogeheten stress-incontinentie.

Online training wegens schaamte

Waarom een online training? Omdat veel vrouwen die last hebben van urineverlies hiermee niet naar een huisarts gaan. Bijvoorbeeld omdat zij zich schamen, omdat ze denken dat het erbij hoort na hun bevalling of omdat ze ouder worden. Volgens Lotte Firet betekent dit dat deze vrouwen onnodig lang met hun klacht rondlopen en geen behandeling krijgen.

Ook de huisartsen zelf geven niet altijd de juiste behandeling, stelt Firet. Daarom is het volgens haar nodig om de behandeling voor urineverlies anders aan te bieden en dat doen we met deze internet training. Vrouwen kunnen hieraan meedoen zonder dat zij naar een hulpverlener hoeven te gaan en zij kunnen de training thuis, in hun eigen tijd en op hun eigen tempo volgen.

Het programma bestaat uit acht stappen waarin vrouwen knijpoefeningen leren en andere praktische tips krijgen om de kracht van de bekkenbodemspier te trainen en zo het urineverlies te doen stoppen. Deelnemers kunnen zich aanmelden op https://baasoverjeblaas.nl.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
Volg jij ons al?