Online werkbezoek Koningin Máxima aan het Radboudumc

Iets meer dan vijf jaar geleden opende Koningin Máxima drie innovatieve MITeC operatiekamers van het Nijmeegse Radboudumc. Vandaag (donderdag 28 januari, red.) brengt de koningin een online werkbezoek aan het Radboudumc. Tijdens het bezoek wordt volop aandacht besteed aan het wetenschappelijk onderzoek binnen twee clusters; 'zorg/gezondheid en preventie', 'zorg en wetenschappelijke innovatie'.

Tijdens het online werkbezoek zal koningin Máxima door diverse experts, wetenschappers en zorgverleners worden ingelicht over verschillende zorginnovatie projecten binnen het Radboudumc. Daarnaast zal de koningin ook worden bijgepraat over de vorderingen van het Medical Innovation and Technology expert Center (MITeC) dat zij in november 2015 officieel opende.

Arbeidsgerichte zorg en betere OK-conditie

In het eerste gesprek zal spreekt de koningin met Desirée Dona, bedrijfsarts, klinisch arbeidsgeneeskundige, principal clinician en drs. Theo Senden, bedrijfsarts, klinisch arbeidsgeneeskundige, kwartiermaker Zorg voor Arbeid over het programma ‘Zorg en Arbeid’

Binnen het programma ‘Zorg en Arbeid’ krijgen patiënten vroeg in het traject van diagnose en behandeling al ondersteuning bij vragen over de gevolgen die de ziekte en behandeling hebben voor hun werk en inkomen. Doel is om de patiënten zorg te bieden zodat ze tijdens en na de behandeling naar vermogen kunnen blijven functioneren in hun werk.

Daarna zal Máxima met dr. Baukje van den Heuvel, gastro-intestinaal en oncologisch chirurg en oprichter ‘Fit4surgery’ en professor Jeroen Meijerink, hoofd afdeling operatiekamers, een gesprek voeren over het ‘Fit4Surgery’ programma. Dit is een multimodaal trainingsprogramma dat patiënten van diagnose tot kort voor de operatie begeleid.

Het programma bestaat uit fysieke training, optimalisatie van voeding, mentale ondersteuning en begeleiding bij stoppen met roken en alcoholgebruik. Doel van Fit4Surgery is, zoals de naam al zegt, het verbeteren – met minimaal 10 procent – van de conditie van patiënten die een operatie moeten ondergaan. Een goede conditie is belangrijk om de kans op complicaties te verkleinen en het herstel te versnellen.

Online werkbezoek MITeC

Het derde deel van het online werkbezoek is gereserveerd voor een gesprek met onderzoekers en experts van het Medical Innovation and Technology expert Center (MITeC): Professor Maroeska Rovers, hoogleraar evidence-based surgery, professor Jurgen Fütterer, hoogleraar beeldgestuurde oncologische interventies en dr. Frank Nijsen, onderzoeker afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde.

Ruim vijf jaar geleden, in november 2015, werd MITeC officieel geopend door koningin Máxima. MITeC is een innovatief operatiecentrum waar patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en hoogwaardige technologie worden gecombineerd. De koningin krijgt tijdens het online bezoek uitleg over het Holmium-project voor uitbehandelde oncologische patiënten met levertumoren. Deze patiënten worden behandeld met minuscule Holmium bolletjes waardoor de lever van binnenuit wordt bestraald. Een van de eerste behandelde patiënten leefde langer en in een betere gezondheid, in wat de patiënt zelf ‘extra gegeven tijd’ noemde.

Ter afsluiting van het online werkbezoek staat een gesprek gepland met dr. Wendy van Zelst-Stams over het ‘Zorg voor Zeldzaam’ project voor patiënten met zeldzame aandoeningen. Met ‘Zorg voor Zeldzaam’ wil zij een bijdrage leveren aan snellere en betere diagnoses en het verbeteren van de toegang tot bestaande therapie of innovatieve therapie.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
corona
ChatGPT kan helpen om vaccinatiegraad te verhogen  
Volg jij ons al?