Ontschotting zorg-ICT nodig voor verbeterde koppeling eerstelijnszorg

8 mei 2017
Nieuws

Domeindenken in de zorggerelateerde ICT moet plaats maken voor ontschotting. Er moet veel meer gebruik gemaakt worden van landelijke standaarden en regionale informatie-uitwisseling om zo zorg-ICT als ondersteunende factor in bijvoorbeeld de regionale eerstelijnszorg te verbeteren. Dat meent Dorinda van Oosten, managing director van PharmaPartners Huisartsenzorg.

Deze organisatie blijkt volgens onafhankelijke HIS-onderzoek van de LHV uit 2016 vooral op de gebieden eHealth en gegevensuitwisseling tussen zorgverleners opvallend hoog, zo schrijft de website De eerstelijns. Dorinda van Oosten hierover: “We hebben een enorme expertise opgebouwd in het ondersteunen van de samenwerking tussen huisarts en apotheker. En bij het ontstaan van de eerste zorgpaden zijn we direct met de grootste KIS-leveranciers (KIS: keten Informatie Systeem) om tafel gegaan om die multidisciplinaire samenwerking goed in onze zorgsystemen te laten landen. “

Realiseren koppelingen

Daarop bouwt  PharmaPartners nu verder. Haar zorgsystemen hebben samen meer dan 200 koppelingen met systemen van andere zorgaanbieders en leveranciers.  Belangrijk daarbij is volgens Van Oosten dat relevante informatie altijd terugkomt in het bronsysteem van huisarts en apotheker. De behoefte van klanten is leidend bij het realiseren van die koppelingen, benadrukt Van Oosten.

“We geloven erin dat we door het standaardiseren van gegevensuitwisseling systemen van verschillende leveranciers goed kunnen laten communiceren en samenwerken. Op die manier kan de informatie-uitwisseling binnen een regio systeemonafhankelijk plaatsvinden. Daar werken we hard aan, ook in samenwerking met andere leveranciers en organisaties als VZVZ en Nictiz. Dat kost tijd en de behoefte om samen te werken in de regio is er al. We kunnen het ons dus niet permitteren om daarop te wachten. Daarom leggen we nu al de verbinding met goede, veilige koppelingen.”

Fundament brede ICT-samenwerking

Het fundament voor een brede, regionale ICT-samenwerking over disciplines en domeinen heen, is volgens Van Oosten een regionaal platform. Binnen de Medicom-Pharmacom samenwerkingsverbanden in een regio faciliteert de organisatie 24-uurs huisartsenzorg en farmaceutische zorg. Bij de samenwerking in de regio zijn echter meer disciplines en domeinen betrokken en in iedere regio is het net weer een beetje anders.  Van Oosten: “Door samen te werken met aanbieders van  regionale platformen en slimme koppelingen te maken tussen systemen kunnen we alle partijen verbinden op een manier die past bij de betreffende regio.”

Het ontsluiten van de patiënt via een Persoonlijke GezondheidsOmgeving is een van de speerpunten van PharmaPartners, besluit Van oosten. Eerder ontvouwde het bedrijf al zijn eHealth-strategie.