Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Ontwikkelaar zorgrobot Zora krijgt miljoeneninvestering

De Zeeuwse investeringsmaatschappij Summa investeert €2,2 miljoen in de eerste humanoïde robot voor de zorg: Zora. Het geld zal ook worden gebruikt voor de uitbreiding van de ‘robotfamilie’ met toepassingen voor o.a. gemeenten, hotels en thuiswonende ouderen. De zorgrobot is ontwikkeld door de Belgische startup QBMT. Daarnaast heeft Summa de robotontwikkelaar in staat gesteld het bedrijfspand in Oostende te kopen voor de assemblage van robots, wat vijftig extra banen oplevert.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Summa wil bijdragen aan maatschappelijk belang robots

Zora is een 57 centimeter grote programmeerbare robot die over allerlei sensoren beschikt waardoor ze kan lopen en praten. De robot wordt alsmaar populairder en is inmiddels verkrijgbaar in zestien talen. Inmiddels worden er wereldwijd al meer dan 200 Zora’s ingezet, met name in verzorgingshuizen waar ze wordt gebruikt bij revalidatie, animatie en dagbesteding. QBMT is momenteel actief in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Finland en sinds kort ook in Japan, Australië en de VS.

Steeds grotere rol

“Naast vastgoed investeren en participeren we in kansrijke projecten, de ontwikkeling van robots is daar een mooi voorbeeld van”, aldus Miranda Cok, CEO van Summa. "Ze gaan de komende jaren een steeds grotere rol spelen in ons dagelijks leven. Zora heeft ook een maatschappelijk belang en daar dragen we graag ons steentje aan bij.”

Door de investering van Summa kan QBMT verder met het ontwikkelen van de robotfamilie. Het tweede familielid is gistermiddag gelanceerd: een dienstenrobot die veel breder kan worden ingezet dan alleen in de zorg. De robot kan mensen ontvangen, wegwijs maken, met ze meelopen, enzovoort. Volgens QBMT is hij een aanwinst voor ziekenhuizen, gemeentehuizen en scholen, maar ook voor de horeca. Daarnaast krijgt Zora naar verwachting in 2016 nog een broertje, een soort butlerrobot, en een zusje dat zich zal richten op ouderen zodat ze langer alleen thuis kunnen wonen.

Door de ontwikkelingen bij QMBT komen er, naast de 24 huidige werkplekken, 50 extra banen bij.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen