Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Ontwikkeling nieuwe methoden voor vroegtijdige kankerdetectie

Het is geen geheim dat het vroegtijdig opsporen van kanker de kans op een gunstigere prognose voor de patiënt vergroot. Daar is veel onderzoek voor nodig. KWF, NWO en ZonMw hebben nu de handen ineen geslagen. Gezamenlijk nodigen zij onderzoekers uit voorstellen aan te leveren voor onderzoek naar technologische innovaties voor vroegdetectie en diagnose van kanker, die aansluiten bij persoonlijke, medische en maatschappelijke behoeften.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Een van de doelen van de call for proposals is dat de onderzoeken en ontwikkelingen leiden tot methoden voor kankerdetectie waarbij er geen of weinig drempels meer zijn voor burgers om deel te nemen aan preventieve screening. Als voorbeelden van nieuwe technologieën worden onder andere wearables, ademanalyses en genetische tests genoemd. Nieuwe, innovatieve technologieën die het mogelijk kunnen kamen vroegtijdig te ontdekken of iemand het risico loopt kanker te ontwikkelen en welke specifieke diagnostiek, interventie of behandeling nodig zou zijn.

Methoden voor kankerdetectie

De bestaande methodes voor vroegtijdige kankerdetectie, zo stellen de initiatiefnemers, zijn weliswaar beproefd, maar onvoldoende toereikend. Daarom worden onderzoekers middels deze call for proposals uitgenodigd nieuwe nieuwe samenwerkingen aan te gaan met vakgenoten uit verschillende disciplines, zorgverleners en bedrijven. Die moeten leiden tot de ontwikkeling en toepassing van innovatieve of zelfs disruptieve, breed toegankelijke diagnostische mogelijkheden voor vroegtijdige kankerdetectie.

“De volgende stap kan worden gezet als verschillende disciplines uit het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, private partijen, de medische centra en andere zorgpartijen de handen ineenslaan. De innovaties sluiten aan bij de behoeften van de gebruiker, de zorg en de maatschappij”, aldus de initiatiefnemers van deze call for proposal.

NWO, KWF en ZonMw vragen onderzoekers nieuwe samenwerkingen aan te gaan met vakgenoten uit verschillende disciplines, zorgverleners en bedrijven. De deadline voor vooraanmelding van deze nieuwe call for proposals is 10 mei 2022. Op 29 maart wordt een informatie- en matchmaking bijeenkomst gehouden.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen