Ontwikkeling nieuwe methoden voor vroegtijdige kankerdetectie

Het is geen geheim dat het vroegtijdig opsporen van kanker de kans op een gunstigere prognose voor de patiënt vergroot. Daar is veel onderzoek voor nodig. KWF, NWO en ZonMw hebben nu de handen ineen geslagen. Gezamenlijk nodigen zij onderzoekers uit voorstellen aan te leveren voor onderzoek naar technologische innovaties voor vroegdetectie en diagnose van kanker, die aansluiten bij persoonlijke, medische en maatschappelijke behoeften.

Een van de doelen van de call for proposals is dat de onderzoeken en ontwikkelingen leiden tot methoden voor kankerdetectie waarbij er geen of weinig drempels meer zijn voor burgers om deel te nemen aan preventieve screening. Als voorbeelden van nieuwe technologieën worden onder andere wearables, ademanalyses en genetische tests genoemd. Nieuwe, innovatieve technologieën die het mogelijk kunnen kamen vroegtijdig te ontdekken of iemand het risico loopt kanker te ontwikkelen en welke specifieke diagnostiek, interventie of behandeling nodig zou zijn.

Methoden voor kankerdetectie

De bestaande methodes voor vroegtijdige kankerdetectie, zo stellen de initiatiefnemers, zijn weliswaar beproefd, maar onvoldoende toereikend. Daarom worden onderzoekers middels deze call for proposals uitgenodigd nieuwe nieuwe samenwerkingen aan te gaan met vakgenoten uit verschillende disciplines, zorgverleners en bedrijven. Die moeten leiden tot de ontwikkeling en toepassing van innovatieve of zelfs disruptieve, breed toegankelijke diagnostische mogelijkheden voor vroegtijdige kankerdetectie.

“De volgende stap kan worden gezet als verschillende disciplines uit het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, private partijen, de medische centra en andere zorgpartijen de handen ineenslaan. De innovaties sluiten aan bij de behoeften van de gebruiker, de zorg en de maatschappij”, aldus de initiatiefnemers van deze call for proposal.

NWO, KWF en ZonMw vragen onderzoekers nieuwe samenwerkingen aan te gaan met vakgenoten uit verschillende disciplines, zorgverleners en bedrijven. De deadline voor vooraanmelding van deze nieuwe call for proposals is 10 mei 2022. Op 29 maart wordt een informatie- en matchmaking bijeenkomst gehouden.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?