Search
Close this search box.
Search

Op AI gebaseerd platform voor digitale GGZ in ontwikkeling

Binnen het samenwerkingsproject PSYCH-AID ontwikkelen emteq labs en NiceDay Nederland een op AI gebaseerd platform voor de GGZ, E-PTSD genaamd. Doel van het platform is de zorg voor posttraumatische stressstoornis (PTSS) te verbeteren. Patiënten en therapeuten worden via het platform met elkaar verbonden middels digitale monitoring, AI-gebaseerde analyses, inclusief adaptieve EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) en virtual reality (VR).

Het E-PTSD platform voor digitale GGZ zal in staat zijn om tijdens de hele duur van de behandeling continu meerdere parameters te meten. Daarvoor wordt onder ander het biofeedback-platform, emteqPRO, in de oplossing geïntegreerd worden. emteqPRO bevat sensortechnologie om emoties van patiënten te meten door middel van gezichtsuitdrukkingen en biometrische reacties. Daarnaast zijn ook adaptieve EMDR-functies en eye-tracking mogelijk.

De integratie van biofeedback-detectie maakt het mogelijk interventies te personaliseren volgens de specifieke behoeften van een patiënt. Dit helpt de behandeling zo effectief mogelijk te maken. Dankzij de eveneens in het platform beschikbare analytische tools en het zorgconcept van NiceDay kan realtime ondersteuning geboden worden.

Volgende generatie digitale GGZ

Met het samenbrengen van al deze functies in één oplossing, E-PTSD, wordt de introductie van een volgende generatie in digitale GGZ op gang gebracht, zo stellen de initiatiefnemers. Zij verwachten dan ook een snelle acceptatie van deze E-PTSD door zorgprofessionals van GGZ-organisaties

“Technologie maakt het mogelijk om meer persoonlijke en effectieve ondersteuning te bieden bij het herstel van mensen met psychische klachten. Door te kijken waar technologie een meerwaarde kan bieden en hoe we deze het beste kunnen implementeren bij instellingen, kunnen we echte impact creëren”, aldus Jan Peter Larsen, CEO van NiceDay Nederland.

PTSS en EMDR op afstand

PTSS is een probleem dat wereldwijd speelt. Meer dan twee derde van de wereldbevolking zal tijdens hun leven worden blootgesteld aan een of meer trauma’s, een van de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van PTSS. Enkele typische PTS-symptomen zijn hallucinaties, nachtmerries, angst, gevoelens van onthechting en afzondering van familie en vrienden. PTSS kan leiden tot een ernstige depressie, angststoornis, middelenmisbruik of zelfs zelfmoord.

EMDR is een erkende, evidence-based vorm van psychotherapie voor de behandeling van mensen met PTSS. De therapie vereist dat de persoon zich een specifieke traumatische gebeurtenis herinnert, terwijl een therapeut oogbewegingen of geluiden van het ene oor naar het andere leidt als fysieke afleiding. Helaas zijn de wachttijden voor een EMDR-behandeling erg lang. Middels het PSYCH-AID-project kunnen patiënten EMDR op afstand te ontvangen met behulp van het virtual reality-platform E-PTSD.

De online EMDR therapie van de NiceDay App heeft verschillende mogelijkheden: visueel en via verschillende auditieve cues (tikjes). Met de trackers die aan de app toegevoegd worden kunnen patiënten bovendien op elk moment klachten monitoren. Daarnaast zijn ook de bekende functies van de app nog altijd beschikbaar. Het bijhouden van een dagboek, het maken van G-schema’s en het instellen van reminders ter stimulering van een gezonde leefstijl.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?