Search
Close this search box.
Search

Open consultatie Health Tools Interoperability (HTI) begonnen

Afgelopen week is de open consultatie begonnen van de Health Tools Interoperability-standaard. Stichting Beter met Elkaar heeft HTI ontwikkeld en verschillende leveranciers hebben de standaard al in gebruik genomen. Tot en met maandag 4 oktober 2021 is het mogelijk om reacties door te geven. De kernvraag van de open consultatie is: komt HTI tegemoet aan de wensen en eisen van het zorgveld en voldoet het aan de behoefte? Na de consultatie moet het Informatieberaad Zorg besluiten over toelating van HTI als (kandidaat)bouwsteen in het duurzaam informatiestelsel van de zorg.

HTI is een open technisch protocol, waarmee e-health- en portaal-leveranciers zonder persoonsgegevens aan elkaar te verstrekken, met elkaar kunnen integreren. Een voorbeeld is dat een gebruiker van een digitaal wijkplatform direct een e-health-module kan openen, zonder daarbij een e-mailadres of persoonsgegevens te hoeven verstrekken. HTI helpt zo in theorie om de rompslomp op de achtergrond tussen ICT-leveranciers en zorgaanbieders omtrent techniek of concurrentie voor de gebruiker relatief onzichtbaar te maken.

Naadloze integratie via HTI

HTI biedt volgens het Informatieberaad mogelijkheden voor zowel personen als voor aanbieders van zorgmodules.

  • Een naadloze integratie houdt voor personen in dat ze moeiteloos en veilig met hun profiel vanuit het voor hen vertrouwd platform, een zelfzorg-module van een zorgaanbieder kunnen starten en volgen. Ze hoeven hiervoor geen extra account aan te maken en te beheren op het platform van de zelfzorg-aanbieder.
  • Een naadloze integratie houdt voor ICT-leveranciers een lichte implementatie in, die relatief gemakkelijk te implementeren is. Daarnaast bereiken leveranciers van eHealth een groter publiek, terwijl wel herleidbaar blijft waar de gebruikers vandaan komen. Leveranciers van portalen kunnen via HTI apps van derden starten. Zo bieden zij de gebruikers van hun portaal een omgeving voorzien van rijke content.

(kandidaat)Bouwsteen

Health Tools Interoperability (HTI) is een (kandidaat)bouwsteen voor het duurzaam informatiestelsel in de zorg. Tot en met maandag 4 oktober 2021 kunnen mensen en organisaties reacties op HTI mailen naar: OpenConsultatiesInformatieBeraadzorg@minvws.nl.

De reactie wordt na afloop van de open consultatie voorafgaand aan bespreking in het Informatieberaad voor persoonsgegevens geanonimiseerd en gepubliceerd via de website van het Informatieberaad Zorg, tenzij er nadrukkelijk bezwaar gemaakt is tegen publicatie. Dit moet in de mail duidelijk gemaakt worden.

Meer openbare consultaties

De afgelopen jaren waren er meer openbare consultaties voor bouwstenen voor een duurzaam informatiestelsel in de zorg. In september 2020 ging het om de online toestemmingsvoorziening Mitz. Dat moet iedereen de mogelijkheid bieden om zijn of haar toestemmingen in het kader van zorg op één plek vast te leggen en te beheren. Zo kunnen burgers eenvoudig aangeven met wie welke medische gegevens gedeeld mogen worden.

In juni 2020 ging het om Twiin-project DVDExit. Dat was gericht op het vervangen van dvd’s voor uitwisseling van beelden met directe digitale uitwisseling. Vrijwel alle ziekenhuizen maken inmiddels gebruik van het platform onder DVDExit of zijn druk bezig met aansluiting.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Volg jij ons al?