Open ruggetjes foetussen verhelpen met 3D-printen

Normaal wordt een open ruggetje bij een foetus pas laat in het zwangerschapsproces met een operatie verholpen. Het is een operatie die grote impact heeft op kind en moeder, omdat tijdens de operatie de baarmoeder deels uit het lichaam wordt gehaald. Onderzoekers denken dat met behulp van 3D-printing in de toekomst een betere en een aanzienlijk minder invasieve ingreep mogelijk is. Het gaat concreet om een 3D-geprint kapje dat via een naald over het zenuwstelsel in de baarmoeder wordt ingebracht.

De nieuwe innovatieve operatie van foetussen is ontstaan door een samenwerkingsverband tussen het LUMC, TU Delft en Erasmus MC die een financieringsaanvraag indienden bij het NWO-instrument Open Mind.  Dick Oepkes, hoofd van de Leidse afdeling foetale therapie, vertelt op de website van NWO: “’Bij het LUMC merkten wij dat er vanuit de TU Delft steeds meer interesse ontstond in de gezondheidszorg en verloskunde, vooral bij BioMedical Engineering-studenten. Dit resulteerde in een samenwerking, die zich uiteindelijk ook heeft gericht op het de behandeling van open ruggetjes.”

Minder invasief

De bestaande behandeling van een open ruggetje is zwaar voor moeder en kind en leidt ook vaker tot vroeggeboorten en/of keizersnedes. De baarmoeder wordt tijdens de operatie deels uit het lichaam van de moeder gehaald en vervolgens wordt het open ruggetje gedicht. In Leiden zijn ze vervolgens gaan brainstormen over een alternatief dat expliciet minder invasief was. Oepkes: “Hier kwam uiteindelijk het hele abstracte idee van 3D-printen als oplossing uit voort. Het concept was om met een 3D-printer een waterdicht, plakkend kapje te creëren wat via een naald over het zenuwstelsel in de baarmoeder wordt ingebracht. Dit zou dan in de toekomst de intensieve operatie moeten vervangen.”

3D-printing wordt in de zorg steeds vaker ingezet bijvoorbeeld om te helpen bij het maken van een nieuwe onderkaak, bij gezichtsprotheses, om mallen te maken voor bijvoorbeeld een knieprothese op maat. En nu dus ook om foetussen met een open ruggetje te helpen!

Toen het innovatieve concept eenmaal op tafel lag, moest er nog financiering komen. Voor de ontwikkeling van deze bijzondere operatie was het namelijk nodig om er iemand fulltime op te zetten en daar is uiteraard geld voor nodig. Open Mind was ook enthousiast over het project en wilde graag financieren, waardoor er steeds meer geloof ontstond dat het project daadwerkelijk kon worden ontwikkeld en gelanceerd.

3D-prototype voor behandeling foetussen

In een onderzoeksperiode van een jaar lukte het de groep om een prototype te ontwikkelen waarmee het juiste materiaal geprint zou kunnen worden om de open ruggetjes bij foetussen te behandelen. Hoe het nu verder gaat is nog niet helemaal duidelijk. Er is in ieder geval interesse binnen de Medical Delta (LUMC, TU Delft en Erasmus MC) om dit project voort te zetten. Maar om echt door te pakken is er volgens Oepkes wederom financiering nodig. “Ik hoop dat dit snel gebeurt, want er staan in ieder geval genoeg jonge en talentvolle wetenschappers klaar. Open Mind geeft ambitieuze onderzoekers de mogelijkheid snel met hun creatieve ideeën aan de slag te gaan, dat is heel stimulerend.”

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
corona
ChatGPT kan helpen om vaccinatiegraad te verhogen  
Volg jij ons al?