Search
Close this search box.
Search

Operatie live uitgezonden in 3D – Nieuwsoverzicht van 3 november

Met ook nog: 3D weefsel in 2D-kaart gebracht - Online longkanker screening onderzocht. Deel dit bericht met #eHealth en #icthealth

Operatie live uitgezonden in 3D

Chirurgen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) hebben als eerste een operatie live in 3D uitgezonden via een videoconferentieverbinding. Voor het eerst waren duizenden vakgenoten en chirurgen in opleiding live getuige; ze keken mee door de ogen van de chirurg via een 3D-televisie.

De operatie die live was te volgen was een middenooroperatie waarbij een van de gehoorbeentjes werd vervangen bij een patiënt met otosclerose. Prof. dr. Wilko Grolman voerde de operatie uit. Deze operatie wordt via een operatiemicroscoop uitgevoerd, maar normaal gesproken kunnen anderen alleen in 2D meekijken. Dankzij een oplossing van Polycom konden anderen nu hetzelfde beeld zien als de chirurg. Wilko Grolman: “Dit is een revolutie voor het medisch onderwijs. De mogelijkheid om in 3D door de microscoop van de chirurg mee te kijken, zal het medisch onderwijs aanzienlijk verbeteren.”

Weefsel in kaart gebracht

3D is niet altijd beter. De huidige microscopen produceren enorme 3D-datasets die lastig zijn om te analyseren. Dat was voor twee onderzoekers aan het UC Santa Barbara’s Kavli Institute for Theoretical Physics (KITP) aanleiding om te bekijken hoe ze de hoeveelheid data konden verminderen. Sebastian Streichan en Idse Heemskerk hebben een methode ontwikkeld die een atlas van 2D-kaarten maakt van bijvoorbeeld een embryo van een fruitvliegje.

"Een opname van tien uur is gemakkelijk twee Terabytes (2TB) en dat is groter dan de meeste harde schijven. Versturen via het internet zou met een goede verbinding honderd uur duren," aldus Idse Heemskerk. "Dat maakt het nogal uitdagend om de informatie uit de data te halen."

Het artikel is gisteren gepubliceerd op de site van Nature Methods, u kunt het daar tegen betaling bekijken.

Online longkanker screening onder de loep

Op de website shouldiscreen kunt u nagaan of een onderzoek naar longkanker verstandig voor u is, volgens de normen van de United States Preventive Services Task Force. Onderzoekers hebben gekeken of deze methode effectief is door middel van een ‘voor-en-na’-onderzoek. Dit onderzoek volgt op een eerder onderzoek uit 2014.

Uit het onderzoek blijkt dat de deelnemers die de website hebben gebruikt, positiever staan tegenover onderzoek en meer kennis hebben van de risicofactoren voor longkanker. Negenenzeventig procent schat in dat de tool bruikbaar is bij het nemen van de beslissing om onderzoek te laten doen.

U kunt het onderzoek bij de American Journal of Preventitive Medicine tegen betaling nalezen.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?