Staaroperaties met de ’SurgiCube’ zorgen ervoor dat steriele operatiekamers overbodig zijn.

Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties

Omdat naarmate we ouder worden de lenzen in onze ogen steeds minder helder zijn, is soms en staaroperatie nodig om weer helder te kunnen zien. Bij een staaroperatie wordt de oude lens vervangen door een kunstlens. In het Ommelander Ziekenhuis vinden sinds begin dit jaar de staaroperaties plaats met behulp van de SurgiCube. Met de SurgiCube wordt steriele lucht op en rondom het operatiegebied geblazen. Daardoor is een steriele operatiekamer niet meer nodig.

Doordat de staaroperaties nu in een andere ruimte op het operatiecomplex plaatsvinden, is er meer ruimte vrij voor andere operaties. Oogheelkundige operatieassistenten Jantina Bondt en Lisa Dijkhuizen voeren samen met hun collega’s drie dagen per week staaroperaties uit met de SurgiCube. Bij de SurgiCube is een kleine zone steriel, namelijk zo’n 1,5 vierkante meter.

“We opereren zo’n 13 tot 18 patiënten per dag. Het tempo ligt hoog en dat vinden we allebei prettig werken. De patiënten die we opereren, krijgen plaatselijke verdoving en zijn dus bij kennis en aanspreekbaar. We hebben kort contact met ze, maar wel op een belangrijk moment. Er is snel resultaat, want de operaties duren slechts 10 tot 20 minuten”, vertelt Lisa Dijkhuizen.

Soms onder narcose

De meeste patiënten die voor een staaroperatie naar het Ommelander Ziekenhuis komen krijgen een plaatselijke verdoving. Dat kan niet voor iedere patiënt. In dat geval worden patiënten onder narcose in de operatiekamer behandeld. Het gaat met name om patiënten die lichamelijke beperkingen hebben en daardoor niet ver genoeg plat kunnen liggen of niet rustig kunnen liggen.

Ook patiënten met een mentale beperking worden in sommige gevallen onder algehele narcose geopereerd. Bij staaroperatie is het heel belangrijk dat de patiënt geen grote bewegingen maakt. Daarop moet een oogarts kunnen vertrouwen tijdens het opereren.

Staaroperaties en samenwerking

Doordat de bewegingsruimte van de SurgiCube beperkt is en er veel operaties achter elkaar plaatsvinden, is een goede samenwerking noodzakelijk. Tijdens iedere operatie zijn er meerdere mensen betrokken: een oogarts die de operatie uitvoert en twee operatieassistenten, waarbij de ene de instrumenten aangeeft en de ander omloopmedewerker is. Materialen worden op de juiste manier steriel aangegeven en materiaal en apparatuur wordt door de omloopmedewerker aangesloten.

Andere innovaties

Naast de beperking in werkruimte met de SurgiCube die daardoor meer ruimte overlaat voor andere operaties, zijn er ook andere, innovatieve tools voor staaroperaties in ontwikkeling. Zo heeft als eerste ziekenhuis in de Benelux het Oogziekenhuis Rotterdam begin 2022 een nieuwe phacomachine voor staaroperaties getest.

Het ziekenhuis was daarvoor benaderd door de fabrikant van de machine, ZEISS. De innovaties van de nieuwe phacomachine voor staaroperaties zorgen voor minder schade aan het hoornvlies en kunnen ertoe bijdragen dat patiënten na een operatie sneller herstellen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Volg jij ons al?