Operatierobot ‘Hugo’ komt naar het ETZ

Een van de operatiekamers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg/Waalwijk krijgt deze zomer de nieuwe, ultramoderne chirurgische operatierobot Hugo RAS. Het ziekenhuis tekende daarvoor onlangs een overeenkomst met de producent Medtronic en wordt zo het eerste Nederlandse ziekenhuis waar 'Hugo' zijn intrede zal doen. De robot heeft vier beweeglijke armen en een gedetailleerde 3D-visualisatie op een scherm.

Met de ‘Hugo’ operatierobot kunnen operaties met nog meer precisie worden uitgevoerd. Het ETZ is een van de voorlopers op het gebied van zogenoemde minimaal invasieve chirurgie. “Robotchirurgie is hierin een logische volgende stap en de vele technologische mogelijkheden op het gebied van dataverzameling en informatica – maar ook de ongeëvenaarde precisie en stabiliteit – bieden fantastische mogelijkheden voor de toekomst”, zegt colorectaal chirurg David Zimmerman.

Met de aanschaf van ‘Hugo’ is een miljoeneninvestering gemoeid. De investering moet terugverdiend worden door de robot bij honderden operaties per jaar te gaan gebruiken. Dat wordt onder andere mogelijk gemaakt doordat robotchirurgie grote voordelen biedt qua (kosten)efficiëntie, duurzaamheid, transparantie, digitalisatie en opleiding.

Operatierobot Hugo RAS

De nieuwe operatierobot van Medtronic, voluit de Hugo Robotic Assisted Surgery, is ontworpen voor een breed scala aan ingrepen. Het ETZ gaat de robot inzetten voor urologische, gynaecologische en colorectale (dikke- en endeldarm) operaties. Hugo krijgt zijn werkplek in operatiekamer 1 van het OK-complex van locatie ETZ Elisabeth. Verwacht wordt dat deze zomer al de eerste patiënt met de Hugo RAS operatierobot geopereerd kan worden. Voor het echter zover is moeten chirurgen, operatieassistenten en verpleegkundigen uitgebreid getraind worden om te kunnen werken met Hugo.

“Voor ons is de grotere flexibiliteit van het Hugo robotsysteem een belangrijk voordeel. Het is een ‘modulair’ systeem dat heel geschikt is voor alle soorten operaties en operatiekamers”, aldus uroloog Anton Breeuwsma. Chirurgen hebben toegang tot een grote database met waardevolle informatie. Alle ingrepen – elke stap in het operatietraject – worden meetbaar en kwantificeerbaar en opgeslagen in een database. Daarmee krijgt kunstmatige intelligentie een flinke impuls”, vult Zimmerman aan.

De afgelopen jaren heeft de operatierobot in steeds meer Nederlandse ziekenhuizen zijn intrede gedaan. De voordelen, zoals ook hierboven beschreven, voor zowel patiënten als chirurgen zijn daarbij de voornaamste beslissingscriteria.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?