Operatierobot plaatst binnen drie jaar duizend knieprotheses

2 februari 2021
MakoRobot-a
Innovatie
Nieuws

Het grote voordeel van het inzetten van de operatierobot is het feit dat knieprotheses hiermee veel nauwkeuriger geplaatst kunnen worden. Voor het bepalen van de exacte, meest optimale, positie wordt gebruik gemaakt van een 3D CT-scan. Zo wordt de knieprothese precies, op maat voor elke patiënt, op de juiste plek geplaatst.

"Dit is een belangrijke mijlpaal waarmee de dienst orthopedie van AZ Delta binnen België en ook binnen Europa een voortrekker wordt van robot geassisteerde knieprothese chirurgie. De Makorobot werd voor het eerst gebruikt in april 2018 op campus in Roeselare waar de locomotorische diensten gevestigd zijn. AZ Delta deed deze investering om de resultaten bij knieprothese chirurgie voor de patiënt verder te verbeteren", vertelt Kristien Beuselinck, woordvoerster van AZ Delta.

Operatierobot voor knieprotheses

Doordat de knieprothese met behulp van de 3D CT-Scan en de operatierobot in de meest optimale positie geplaatst wordt, verkleind ook het risico op schade van de weefsels rond de knie en andere eventuele complicaties. De operatie wordt op een meer uitgebalanceerde manier uitgevoerd.

"De robot stuurt de chirurg tijdens de operatie namelijk bij waardoor er veel minder risico is op schade van de weefsels rond de knie en minder risico op complicaties. Hierdoor verloopt de revalidatie doorgaans sneller dan voorheen", aldus dr. Alexander Ryckaert.

Interesse uit het buitenland

De resultaten die AZ Delta behaalde met de innovatieve operatierobot voor knieprotheses hebben de chirurgen al in diverse internationale medische tijdschriften gepubliceerd. De interesse voor de behandeling en het gebruik van een operatierobot zoals dat bij AZ Delta nu bijna drie jaar met succes uitgevoerd wordt, is inmiddels ook afkomstig uit andere landen.

"We kijken ook vooruit en willen binnen AZ Delta robot geassisteerde chirurgie de standaard maken voor totale knieprothese. En het is onze ambitie om dit binnenkort ook voor andere gewrichten te kunnen aanbieden”, vertelt dr. Stijn Muermans, diensthoofd orthopedie.

De ontwikkeling en groei van robotchirurgie groeit al geruime tijd. Een jaar geleden voorspelde hoogleraar ‘minimaal invasieve robot geassisteerde chirurgie’ Jelle Ruurda van het UMC Utrecht al dat het aantal operatierobots snel en fors zal groeien. Deze zomer besloten het Arnhemse Rijnstate Ziekenhuis en het Onze Lieve Vrouwenziekenhuis (OLV) van Aalst (B) om samen te gaan werken aan een kwaliteitslabel voor robotchirurgie op basis van Value Based Healthcare principes.