Operatierobot Rosa nu ook bij Orthoparc

In steeds meer ziekenhuizen en klinieken worden chirurgen geassisteerd door een operatierobot. Die zorgen onder andere voor een nog grotere precisie tijdens het opereren. Orthoparc, een orthopedische kliniek, heeft sinds kort ook een operatierobot aan haar chirurgische team toegevoegd. Robot ROSA assisteert de chirurgen van Orthoparc bij de plaatsing van knieprotheses.

Orthoparc is de tweede Nederlandse zorginstelling waar operatierobot ROSA van Zimmer Biomet haar intrede gemaakt heeft. De eerste werd deze zomer, nog niet zo heel lang geleden dus, in het Orthopedisch Centrum van het Zuyderland geïntroduceerd.

Operatierobot ROSA betekent voor Orthoparc dat een volgende stap gezet wordt op weg naar het realiseren van haar missie: met Innovatieve Orthopedie de toegevoegde waarde voor de patiënt zo groot mogelijk maken.

Meer precisie met operatierobot

De robot zorgt tijdens de plaatsing van een knieprothese voor de exacte uitlijning van de kunstknie, zodat de patiënt na de operatie een recht been heeft. Daarvoor is een zo exact mogelijke uitlijning en plaatsing van groot belang. De robot houdt tijdens de berekening en procedure onder andere rekening met het kniegewricht van de patiënt en de sterkte van de kniebanden.

Een hogere precisie zorgt niet alleen voor een betere kwaliteit van leven ná de operatie. Dankzij de operatierobot duurt de operatie ook korter. Daarnaast zorgt meer precisie ook ervoor dat minder (of geen) onnodig bot weggenomen wordt. Patiënten kunnen zo sneller herstellen en hoeven korter in het ziekenhuis te verblijven.

Dagbehandeling protheseplaatsing

Orthoparc zet op dat gebied – het verkorten van de duur van de ingreep – nog een innovatieve extra stap. “We hebben het traject voor patiënten die een knieprothese nodig hebben opnieuw vormgegeven. Hiervoor maken we gebruik van de meest innovatieve technieken waardoor de duur van een operatie korter is en de prothese optimaal in het been van de patiënt terechtkomt”, vertelt Drs. Saskia Boekhorst. Zij is als orthopedisch chirurg bij Orthoparc gespecialiseerd in knieën.

Orthoparc is de eerste kliniek, gespecialiseerd in knie- en heupoperaties, in Europa waar volledige protheseplaatsingen in dagbehandeling worden uitgevoerd. “We combineren een dagbehandelingsprogramma met een zo exact mogelijke plaatsing van de prothese”, aldus de chirurg.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
Volg jij ons al?