Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Oprichter 113 Zelfmoordpreventie Jan Mokkenstorm overleden

Psychiater en oprichter van 113 Zelfmoordpreventie is Jan Mokkenstorm (1962) is gisteren overleden. Mokkenstorm leed aan alvleesklierkanker en was al geruime tijd ernstig ziek. Mokkenstorm werd eerder dit jaar nog benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

“Jan had één duidelijke missie: een land waarin niemand eenzaam of radeloos sterft door zelfmoord. Hij ging voor die missie niets uit de weg. Op inspirerende, doortastende, creatieve en volhardende wijze zette hij suïcidepreventie in Nederland duurzaam op de kaart en vestigde daarmee 113 als innovatieve zorgorganisatie”, zo valt te lezen op de website van 113 Zelfmoordpreventie.

Mokkenstorm richtte al in 2009 113 Zelfmoordpreventie op, toen onder de naam Stichting 113Online. In 2016 verscheen ook al een mobiele app om mensen te leren om suïcidale gedachten beter te herkennen en om zelfmoord bespreekbaar te maken.

Vorig jaar november lanceerde de organisatie een speciale app voor mensen die het vermoeden hebben dat iemand binnen hun omgeving overweegt zijn of haar leven te beëindigen. De nieuwe app werd gepresenteerd tijdens het tienjarige jubileum van de organisatie. Tijdens de presentatie van de 113 Vraag Maar-app Mokkenstorm benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. 

‘Fascinatie voor mensen in ernstige emotionele crisis’

Na zijn studie geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Limburg in Maastricht werd Mokkenstorm in de Valeriuskliniek Amsterdam opgeleid tot psychiater en psychotherapeut. Hier ontstond, mede ingegeven door zijn eigen ervaring met depressie en suïcidaliteit, zijn fascinatie voor de hulp aan mensen in ernstige emotionele crisis, in het bijzonder mensen met suïcidale gedachten en gedrag.

Naast zijn werk als directeur van 113, werkte Mokkenstorm als waarnemend geneesheer-directeur en onderzoeker bij GGZinGeest met als aandachtsgebieden suïcidepreventie en patiëntveiligheid. Jan werd door Vrij Nederland uitgeroepen tot Radicale Vernieuwer 2014. Ook ontving hij de Ivonne van de Ven-prijs voor zijn prestaties op het gebied van suïcidepreventie.

Mokkenstorm promoveerde in 2019 op zijn proefschrift ‘On the road to Zero Suicide, implementation studies’ en werd bekroond tot erelid van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

Cijfers suïcide Nederland

In 2018 verminderde het aantal zelfdodingen met bijna 5 procent tot 1.829, waarvan 1.176 mannen en 653 vrouwen, blijkt uit cijfers van het CBS. Het aantal mannen dat een einde aan hun leven maakt, is al jaren ongeveer twee keer zo hoog als het aantal vrouwen. Onder mannen waren er echter 10 procent minder zelfdodingen dan een jaar eerder, onder vrouwen nam het aantal iets toe.

Met 10,6 zelfdodingen per 100 duizend inwoners is het zelfdodingscijfer in 2018 terug op het niveau van 2012. Begin jaren tachtig was het zelfdodingscijfer het hoogst (14,5 per 100 duizend mensen) en in 2007 het laagst, namelijk 8,4 per 100 duizend inwoners. 

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen